Montering af stikkontakt og afbryder: Guide til gør det selv

Montering af stikkontakt og afbryder: Guide til gør det selv

Montering af stikkontakt og afbryder kræver planlægning og det er vigtigt at forstå, hvad der gælder i forhold til installation uden autorisation. Generelt er det ikke tilladt at montere en ny afbryder eller stikkontakt, hvor der ikke tidligere har været en tilsvarende installationFind et tilbud på en elektriker, hvis du ikke vil gøre det selv.
 
I denne guide viser vi dig, hvordan du udskifter en stikkontakt, både med og uden afbryder. Vi dækker alt, du behøver at vide for at få arbejdet udført korrekt, herunder ledningsfarver og det nødvendige værktøj. Vores trin-for-trin instruktioner vil hjælpe dig med at forstå de forskellige typer af stikkontakter, hvilke værktøjer du skal bruge, 
og hvordan du sikrer, at installationen er både sikker og effektiv.
Montering af stikkontakt og afbryder guide
Foto: Sik.dk. Elektriker guide til montering af stikkontakt og afbryder

Når du skal lave montering af stikkontakt og afbryder

Når du skal lave montering af stikkontakt og afbryder i din bolig, er der nogle vigtige overvejelser og sikkerhedsforanstaltninger, du skal følge. Som privatperson må du skifte indendørs afbrydere og stikkontakter, så længe du overholder de gældende regler. Hvis det drejer sig om en stikkontakt med jordforbindelse, skal installationen være beskyttet af et fejlstrømsrelæ (HPFI eller HFI). 
 

Før du påbegynder arbejdet, er det vigtigt at vælge en stikkontakt, der passer til den eksisterende dåse i væggen. For eksempel, hvis din gamle stikkontakt er en 1,5 modul LK FUGA, skal du vælge en ny stikkontakt, der passer i den samme type dåse.

Sådan udskifter du en stikkontakt:
 
  • Afbryd strømmen: Før du begynder arbejdet, skal du sørge for, at strømmen er afbrudt. Dette gøres nemmest ved at slukke på den relevante gruppeafbryder og dit HPFI-relæ i din eltavle. Sluk ikke blot afbryderen i det pågældende rum.
  • Kontroller strømmen: Brug en polsøger eller spændingstester for at sikre, at der ikke er strøm i stikkontakten. Test også din polsøger for at bekræfte, at den fungerer korrekt.
  • Sluk for sikringerne: Hvis din eltavle har smeltesikringer, skal du tage dem ud og placere en seddel på afbryderen for at undgå, at nogen tænder strømmen ved et uheld.
  • Kontroller, at strømmen er afbrudt: Gå tilbage til stikkontakten og bekræft, at lampen eller den enhed, du tidligere har tilsluttet, er slukket. Tag stikket ud og kontroller igen med polsøgeren.
  • Afmonter den gamle stikkontakt: Hvis det er en ældre model, skal du skrue stikkontakten af. Hvis det er en nyere LK FUGA model, skal du bruge en flad skruetrækker til at fjerne dækslet.
  • Frakobl ledningerne: Fjern ledningerne fra den gamle stikkontakt. Noter hvilke ledninger der sidder hvor, da farverne kan være forskellige, og der kan være flere ledninger i samme klemme.
  • Monter den nye stikkontakt: Start med at tilslutte nulledningen (typisk blå) til nulklemmen mærket “N”. Tilslut derefter faseledningerne (ofte brun) til faseklemmen mærket “P”. Tilslut jordledningen (typisk gul/grøn) til den jordklemmen.
  • Fastgør stikkontakten: Skru stikkontakten på plads ved hjælp af skruerne eller klør. Monter rammen omkring stikkontakten, hvis det er muligt, inden du tilslutter ledningerne.
  • Test installationen: Når stikkontakten er monteret og alle ledninger er tilsluttet korrekt, tænd for strømmen igen ved at aktivere sikringerne og HPFI-relæet. Test stikkontakten ved at tilslutte en lampe eller andet apparat for at sikre, at det fungerer korrekt.

Husk altid at følge sikkerhedsreglerne nøje, og hvis du er usikker på noget, kan det være en god idé at kontakte en professionel elektrikerDu kan se mere i “Gør det Elsikkert” Guide fra Sik.dk.

Udskift afbryder og lysdæmper
afbryder med lysdæmper

Hvis du ønsker at udskifte en afbryder med en lysdæmper i din installation, er det vigtigt at vælge den rigtige type lysdæmper, da forskellige typer er designet til forskellige belastninger. Sørg for at konsultere en forhandler for at finde ud af, hvilken lysdæmper der passer til din lampe. 

Når du afmonterer den eksisterende afbryder, skal du huske på følgende:

  • Notér, hvor de forskellige ledninger er tilsluttet, så du kan tilslutte dem korrekt på den nye lysdæmper.
  • Hvis der er skruer på klemmerne, skal du sikre dig, at de er strammet godt, for at undgå løse forbindelser.

Vælg de rigtige ledninger når du skal skifte en ny stikkontakt

Når du skal vælge den rette ledning til elinstallationer, er det vigtigt at kende de forskellige typer, der bruges til forskellige formål. Ledningerne kan grundlæggende opdeles i tre hovedgrupper, hver med deres egne specifikationer og anvendelser: plastkappeledninger, gummikappeledninger og strygejernsledninger. 

Her er en kort gennemgang af de tre typer, som kan hjælpe dig med at træffe det rigtige valg til din installation:

de rigtige ledninger til at skifte stikkontakt
Foto: Gør det elsikkert. Sik.dk.
LedningstypeFarveKlemmemærkning
NullederBlå (i ældre installationer kan farven være sort)Mærket med "N" eller "0"
JordlederGrøn/gul (kan i ældre installationer være rød)Mærket med "J" eller jordtegn
FaselederIngen specifik farvekrav (oftest brun i nyere installationer)Mærket med "L", "P", "F" eller en pil, der peger indad
MellemlederIngen specifik farvekrav (men ikke grøn/gul)Mærket med "M" eller en pil, der peger udad, eller symbolet for reguleret fase

Hvilket elarbejde må du lave uden en autorisation?

Når du udskifter en stikkontakt, skal du sikre dig, at den monteres i en installationsdåse, der er egnet til den pågældende stikkontakt i henhold til producentens anvisninger. Hvis den ikke passer korrekt, eller hvis monteringen ikke kan udføres korrekt, bør du kontakte en autoriseret elinstallatør. 

DU MÅ GØRE FØLGENDE, NÅR STRØMMEN ER SLUKKET:
 

 

  • Udskifte eller montere stikpropper, ledningsafbrydere, apparatkontakter, fatninger, forlængerled og tristikdåser.
  • Reparere elapparater, såsom at udskifte tilledningen, der fører strøm til apparater, der er tilsluttet med en stikprop.
  • Udskifte indendørs afbrydere og stikkontakter op til 250 V, så længe installationen er beskyttet af en HFI- eller HPFI-afbryder, som sikrer mod fejlstrøm. Læs vores artikel: HFI relæ slår fra. Hvad gør man?
  • Udskifte stikkontakter med pindjord (med 2 huller og en jordpind) eller sidejord (med 2 huller og sidejordskinner) forudsat, at installationen er beskyttet af en HFI- eller HPFI-afbryder, og at der er en virksom jordleder.
  • Udskifte almindelige afbrydere med lysdæmpere, afbrydere med tidsfunktion eller afbrydere med bevægelsessensorer.
  • Opsætte og nedtage lamper i badeværelser og andre steder, hvor der kun kræves normaltætte lamper (IP20). Dette gælder også for lavvoltbelysning (såsom halogenlampesæt) leveret som samlesæt med transformer, lamper, ledninger og monteringsvejledning.
  • Ændre og reparere svagstrømsstyrings- og reguleringssystemer, der styrer stærkstrømsfunktioner, som fx omprogrammering af intelligente styringer.
Vær opmærksom på, at almindelige årsager til elektrisk stød og brand kan omfatte:
  • Løse forbindelser.
  • Uisolerede dele i en elinstallation.
  • Anvendelse af forkert ledningstype.
  • Defekt elmateriel, som f.eks. en stikprop.
  • Forkert samling af en stikprop.
  • Ledninger, der er for langt afisolerede.
  • Manglende dæksel på elmateriel.
  • Søm eller skruer, der rammer ledninger.
  • Forkert forbundne ledninger.
  • Kobbertråde, der beskadiges under afisolering.
  • Skruer, der ikke er ordentligt spændt eller efterspændt.

Sådan skifter du en FUGA stikkontakt med montering

I denne video får du en trin-for-trin guide til, hvordan du sikkert og effektivt kan udskifte en FUGA stikkontakt. Der bliver gennemgået alle de vigtigste trin og giver nyttige tips, så du kan klare opgaven.

Hvad skal en autoriseret elinstallatørvirksomhed udføre?

Der er visse typer elarbejde, som du som privatperson ikke må udføre, fordi det kræver særlig faglig viden for at sikre, at installationen ikke medfører risiko for elektrisk stød eller brand.

DU MÅ IKKE:
  • Lave nye elinstallationer i boligen eller udskifte eksisterende ledninger i den faste installation. Den faste installation er den del af boligens elinstallation, som ikke kan tages med, når du flytter. Det inkluderer også opsætning af nye afbrydere, stikkontakter, eller styringssystemer, der ikke har været der før, eller installationer ved siden af eksisterende.
  • Installere lavvolt-belysning, hvor transformer, lamper og ledninger er købt separat.
  • Udføre arbejde i måler- eller gruppetavlen i boligen, såsom udskiftning af en HFI- eller HPFI-afbryder eller gruppeafbryder.
  • Installere eller udskifte udstyr i boligens faste installation, hvis spændingen overstiger 250 V, for eksempel ved udskiftning af en flerpolet 400 V afbryder eller stikkontakt.
  • Installere eller udskifte udendørs afbrydere, stikkontakter og lamper.
  • Tilslutte eller frakoble apparater, der ikke er tilsluttet med en stikprop, som for eksempel komfurer og vaskemaskiner.
Hvorfor er der disse regler? 
 

Reglerne er indført for at forhindre elulykker og brande. Sikkerhedsstyrelsen sørger for, at det elarbejde, som privatpersoner selv må udføre, er sikkert og kan gøres uden avanceret faglig viden. Arbejde, der kræver specifik elteknisk viden, såsom korrekt dimensionering af ledninger for at undgå overbelastning og beskyttelse mod elektrisk stød, skal udføres af en autoriseret elinstallatør. Du kan få tilbud på en autoriseret elektriker og læse mere her.

Foto: Sik.dk. Gør det Elsikkert.

Brug det rigtige værktøj til at skifte en stikkontakt og afbryder

Når du skal skifte en stikkontakt, er det vigtigt at have det rette værktøj ved hånden for at sikre en sikker og effektiv installation. At arbejde med elektricitet kræver både omhyggelighed og præcision, og derfor bør du altid anvende værktøj, der er designet til elektriske opgaver. 

For at skifte en stikkontakt skal du bruge følgende værktøj:

  • Spændingstester: Bruges til at kontrollere, om der er strøm på ledningerne.
  • Sæt af 3-4 isolerede skruetrækkere: Skruetrækkere med isolerede greb for sikkerhed ved arbejde med elektriske installationer.
  • Bidetang: Anvendes til at klippe ledninger og kabler.
  • Afisoleringstang eller kniv: Bruges til at fjerne isolering fra ledningerne, så de kan tilsluttes korrekt.

Dette inkluderer en spændingstester, som sikrer, at der ikke er strøm på ledningerne, inden du begynder arbejdet. Du skal også bruge et sæt isolerede skruetrækkere, der beskytter dig mod elektriske stød, samt en bidetang til at klippe ledningerne. For at fjerne isoleringen fra ledningerne korrekt, er en afisoleringstang eller en skarp kniv afgørende. 

 
Related Posts