Asbest tag pris 2025 stiger 30% (Guide til pris og tilbud)

Asbest tag pris 2025 stiger 30% (Guide til pris og tilbud)

Du kan forvente, at asbest tag pris 2025 stiger. Ejer du et hus med et asbestholdigt tag, er det både af sundhedsmæssige og praktiske årsager ofte nødvendigt at overveje at få det fjernet og udskiftet. Fjernelse af asbest kræver specialister, og priserne for denne service er steget de seneste år. 

I 2024 ligger omkostningerne på fjernelse af asbest tag typisk på mellem 500 og 650 kr. pr. kvadratmeter, og det forventes, at priserne vil stige yderligere i 2025. Eksperter forudser en prisstigning på mellem 10-30% i de kommende år. Dermed kan prisen for fjernelse af asbest tag i 2025 nå op på 550 til 845 kr. pr. kvadratmeter.

I denne artikel ser vi nærmere på de forventede omkostninger ved fjernelse og udskiftning af et asbesttag i 2025

Asbest tag pris 2025

For et nøjagtigt tilbud på nedtagning og bortskaffelse af asbesttag før indførelsen af de nye autorisationskrav, anbefaler vi at besøge 3byggetilbud.dk. 

Du får 3 forskellige tilbud fra 3 forskellige firmaer, som specialiserer at fjerne asbest tag.

Tilbuddene er gratis, uforpligtende og hurtige at få. Brug dem som prisoverslag, eller vælg det, der passer dig bedst.

3byggetilbud tilbyder dig følgende

Entreprisegaranti op til 35.000 kr.
100% Gratis og uforpligtende tilbud
Hurtigt svar og personlig vejledning
Image link
Image link

Hvad koster det at fjerne et asbest tag i 2025?

Priserne for fjernelse af asbestholdige tage har de seneste år ligget på omkring 500-650 kr. pr. kvadratmeter, men det forventes, at disse priser vil stige med 10-30% i 2025. Prøv vores prisberegner på nyt tag med eller uden asbest.

Dette betyder, at du kan forvente priser på 550 til 845 kr. pr. kvadratmeter. De stigende omkostninger skyldes blandt andet:

  • Nye autorisationskrav: Fra 2025 vil der træde nye regler i kraft, som kræver, at virksomheder der udfører asbestfjernelse skal være autoriserede. Dette vil medføre ekstra omkostninger for virksomhederne, hvilket kan øge priserne for forbrugerne.

Øgede omkostninger for virksomheder: Asbest tag pris 2025

De nye autorisationskrav betyder, at virksomheder vil stå over for betydelige udgifter til at opfylde lovgivningens krav. 

Blandt de øgede omkostninger er:

  • Gebyrer til Sikkerhedsstyrelsen: Virksomheder skal betale 4.975 kr. for virksomhedens autorisation og det samme beløb for godkendelse af hver fagligt ansvarlig medarbejder.
  • Ekstra uddannelse af medarbejdere: De nye krav indebærer, at ansatte skal have supplerende uddannelse, hvilket også fører til øgede udgifter for virksomhederne.
  • Større administrative udgifter: Omkostninger til kvalitetsstyring og administrative processer vil også stige, da virksomhederne skal leve op til de strengere krav.

Ifølge lovforslaget om autorisationsordningen vil omstillingsomkostningerne for erhvervet være cirka 2,1 mio. kr., mens de årlige meromkostninger forventes at være 0,1 mio. kr. Disse udgifter er blevet bekræftet af Arbejdstilsynet.

Ekstra udgifter og overvejelser

Når du får fjernet asbesttaget, er der nogle yderligere udgifter, der kan påvirke den samlede pris:

  • Bortskaffelse af asbestaffald: Asbestaffald skal bortskaffes på en miljømæssigt forsvarlig måde, hvilket kræver særlige deponeringssteder. Dette kan tilføje 5000-10.000 kr. til den samlede pris afhængigt af mængden.
købe hus med asbest tag gratis tjek

Pris på nyt tag efter asbestfjernelse i 2025

Når asbesttaget er fjernet, skal der lægges et nyt tag. Prisen afhænger af, hvilket tagmateriale du vælger. Nogle af de mest almindelige materialer og deres omtrentlige priser er:

  • Eternittag: Et af de mest populære valg, hvor priserne ligger mellem 500 og 1000 kr. pr. kvadratmeter.
  • Teglstenstag: En mere eksklusiv løsning, hvor priserne kan variere fra 1200 til 2000 kr. pr. kvadratmeter.
  • Ståltag: En økonomisk løsning, som koster mellem 500 og 900 kr. pr. kvadratmeter.

Derudover kan ekstra omkostninger til isolering eller forstærkning af tagkonstruktionen opstå, især hvis du vælger et tungere tagmateriale. Læs vores artikel “alt om asbest tag” for mere information.

asbesttag og asbest tag pris 2025
Foto: Jysk tagteknik. Eksempel på tag med skader og asbest. Foto arkiv.

Vigtigste punkter fra loven om autorisation til nedrivning af asbestholdigt materiale

Autorisation krav:
Nedrivning af asbestholdigt materiale må kun udføres af autoriserede virksomheder. Autorisation gives af Sikkerhedsstyrelsen.

Regler om autorisation:
Betingelser for at opnå autorisation inkluderer at have tilknyttet godkendte fagligt ansvarlige og et godkendt kvalitetsledelsessystem.Der fastsættes også gebyrer i forbindelse med autorisation.

Offentligt register:
Sikkerhedsstyrelsen fører et offentligt tilgængeligt register over autoriserede virksomheder.

Fagligt ansvar:
Der skal være en fagligt ansvarlig tilknyttet hver virksomhed, og der fastsættes regler om deres kvalifikationer og uddannelse.

Tilsyn og kontrol:
Sikkerhedsstyrelsen har tilsyn med autoriserede virksomheder for at sikre overholdelse af autorisationsbetingelserne.

Straffebestemmelser:
Overtrædelse af autorisationskravet eller uberettiget annoncering kan straffes med bøde.

Ikrafttrædelse:
Loven træder i kraft den 1. juli 2024, men tidspunktet for specifikke bestemmelser fastsættes af Beskæftigelsesministeren.

Omkostninger ved udskiftning af tag med asbest i 2025

I 2025 forventes priserne for fjernelse af asbestholdige tage at stige betydeligt, med omkostninger, der kan nå op på mellem 550 og 845 kr. pr. kvadratmeter. Men dette er kun en del af det samlede regnestykke.

Fjernelse af asbest

  • Først skal det eksisterende tag fjernes. Som nævnt, vil omkostningerne til asbestfjernelse variere afhængigt af tagets størrelse, tilstand og tilgængelighed. Et gennemsnitligt tag på 100 kvadratmeter kan således koste mellem 55.000 og 84.500 kr. at få fjernet.

Ny tagkonstruktion

  • Når asbestet er fjernet, skal der installeres et nyt tag. Omkostningerne til nye tagmaterialer, såsom tegl, metal eller tagpap, vil variere. For eksempel kan tegl tage koste mellem 200 og 300 kr. pr. kvadratmeter, hvilket vil tilføje yderligere 20.000 til 30.000 kr. til den samlede pris for et 100 kvadratmeter tag.

Isolering

  • Isolering er en anden vigtig faktor. Effektiv isolering kan reducere energikostnaderne og forbedre husets komfort. Omkostningerne til isolering kan variere fra 150 til 250 kr. pr. kvadratmeter, hvilket kan betyde yderligere 15.000 til 25.000 kr. for isoleringen af et 100 kvadratmeter tag.

Eksempel på asbest tag pris 2025 med et hus på 120 kvadratmeter

I denne tabel præsenteres en oversigt over de forventede omkostninger ved nedtagning af et asbestholdigt tag, installation af nyt bølge eternit tag samt isolering. Saneringsfirmaet håndterer alt fra tilladelser og papirarbejde til bortskaffelse af byggeaffald.

Ydelse Omkostning
Nedtagning af asbestholdigt tag (120 m²) 79.200 kr.
Installation af nyt bølge eternit tag (120 m²) 54.000 kr.
Ny isolering (120 m²) 24.000 kr.
Bortskaffelse af asbestholdigt byggeaffald 4.000 kr.
Papirarbejde og tilladelser 3.500 kr.
Stillads og sikkerhedsforanstaltninger 8.000 kr.
Total omkostning 172.700 kr.

Tilbuddet inkluderer:

  • Professionel nedtagning af det asbestholdige tag med fokus på sikkerhed for alle involverede.
  • Installation af et nyt bølge eternit tag, der sikrer holdbarhed og æstetik.
  • Ny isolering, der opfylder de nyeste standarder for energieffektivitet.
  • Bortskaffelse af alt asbestholdigt byggeaffald i overensstemmelse med gældende lovgivning.
  • Håndtering af al papirarbejde, herunder nødvendige tilladelser og anmeldelser til kommunen, så du slipper for administrationen.
  • Sikker opsætning med stillads og andre nødvendige sikkerhedsforanstaltninger.

Noter:

  • Priserne er estimater og kan variere afhængigt af de faktiske forhold på stedet.
  • Det anbefales at få en endelig vurdering på stedet for at sikre præcise omkostninger og planlægning.
  • Få altid forskellige tilbud så du får den bedste pris.
asbesttag eksempel og asbest tag pris 2025
Foto: Jysk tagtekik. Eksempel på tag med mos og asbest på et eternittag der har skader. Foto arkiv.

Autorisationskrav for asbestsanering fra 2025

Tidligere har asbestsanering været et åbent erhverv uden krav om autorisation, hvilket betød, at både virksomheder og private kunne udføre denne type arbejde. Fra den 1. januar 2025 træder der imidlertid en ny autorisationsordning i kraft som følge af ændringer i lovgivningen.

Med denne ændring får kun de virksomheder, der har opnået autorisation fra Arbejdstilsynet, lov til at nedrive og sanere asbestholdige materialer, såsom asbesttage. For at opnå denne autorisation skal medarbejderne have gennemgået specifik uddannelse i arbejdet med asbest.

Vigtige datoer:

  • Nye regler træder i kraft: 1. juli 2024
  • Krav om autorisation gælder fra: 1. januar 2025

Findes der undtagelser fra autorisationskravet?

Ja, der er to væsentlige undtagelser:

  1. Overgangsperiode frem til 2025: Virksomheder har indtil 1. januar 2025 til at opfylde autorisationskravene og indsende ansøgninger. Det betyder, at både firmaer og private uden den nødvendige uddannelse kan udføre asbestsanering frem til denne dato. Det frarådes dog kraftigt at tage sig af asbestsaneringen selv, da forkert håndtering kan føre til alvorlige sundhedsrisici. Hvis man vælger at udføre arbejdet i denne periode, skal man stadig følge Arbejdstilsynets regler for sikkert asbestarbejde.

  2. Kortvarigt arbejde af mindre omfang: Efter 1. januar 2025 vil der stadig være mulighed for, at ‘kortvarigt nedrivningsarbejde af mindre karakter’ kan udføres, eksempelvis nedtagning af enkelte tagplader. Dette arbejde kan udføres af både ikke-autoriserede virksomheder og private, så længe der tages hensyn til Arbejdstilsynets sikkerhedsregler. Det anbefales dog at overlade al asbestsanering til autoriserede fagfolk for at minimere sundhedsrisiciene.

Hvad er straffen for at bryde autorisationskravet?

Overtrædelse af de nye autorisationsregler kan resultere i betydelige bøder, der skal fungere som en afskrækkende faktor for både virksomheder og privatpersoner:

  • For virksomheder er den typiske bøde 30.000 kr. Det kan dog være endnu højere, afhængigt af overtrædelsens alvorlighed og virksomhedens størrelse. Virksomheder kan også risikere at miste deres ret til at operere i sektoren, hvis de gentagne gange overtræder reglerne.

  • For privatpersoner er den typiske bøde 15.000 kr. Det er vigtigt at bemærke, at privatpersoner stadig har ansvar for korrekt håndtering af asbest, selvom de har mulighed for at udføre mindre opgaver. Forkert håndtering kan ikke kun føre til bøder, men også til alvorlige sundhedsrisici for dem selv og deres omgivelser.

Det anbefales derfor altid at overlade asbestsanering til autoriserede fagfolk for at sikre, at arbejdet udføres sikkert og i overensstemmelse med gældende love og regler.

Regler for korrekt nedtagning af asbest tage

Fra 2025 vil der blive indført autorisationskrav for virksomheder, der beskæftiger sig med asbestsanering. Dog forbliver de specifikke regler og krav for, hvordan arbejdet skal udføres, uændrede.

Nedtagning af asbestholdige tage skal ske i henhold til Arbejdstilsynets retningslinjer samt asbestbekendtgørelsen. 

Her er nogle væsentlige krav, der skal overholdes:

  • Anmeldelse: Alle asbestsaneringsopgaver skal anmeldes til Arbejdstilsynet for at sikre, at der kan udføres tilsyn og kontrol.

  • Uddannelse: Alle medarbejdere, der arbejder med asbest, skal have gennemgået en godkendt asbestuddannelse.

  • Værnemidler: Det er nødvendigt, at medarbejderne bruger passende beskyttelsesdragter og åndedrætsværn for at undgå indånding af asbestfibre.

  • Omklædningsfaciliteter: Der skal være separate omklædningsrum med et baderum imellem for at reducere risikoen for spredning af asbestfibre.

  • Affaldshåndtering: Asbestaffald skal emballeres korrekt i lukkede containere eller dobbelte plastposer, der er mærket med “ASBEST”. Affaldet skal bortskaffes på godkendte modtageanlæg.

  • Sikring af arbejdsområde: Arbejdsområdet skal være afdækket og afskærmet med sluser, og der skal rengøres løbende med støvsuger for at forhindre, at asbestfibre spreder sig.

Disse krav er afgørende for at beskytte sundheden. Det er vigtigt at have den rette erfaring og ekspertise for at sikre korrekt håndtering af asbest, hvilket gør det tilrådeligt at samarbejde med en autoriseret virksomhed med specialisering inden for asbestsanering.

Tips til at vælge en god saneringsvirksomhed

Når du skal have saneret dit asbesttag, er det afgørende at vælge en pålidelig og kvalificeret virksomhed. 

Her er nogle vigtige overvejelser, du bør gøre dig ved asbest tag pris 2025:

  1. Certificering og autorisation: Tjek, om virksomheden har den nødvendige autorisation fra Arbejdstilsynet til at udføre asbestsanering. En autoriseret virksomhed har gennemgået den relevante uddannelse og har dokumenteret erfaring med asbestarbejde.

  2. Erfaring og ekspertise: Vælg en virksomhed, der har erfaring med sanering af asbestholdige materialer, især tage. Det kan være en god idé at anmode om referencer eller læse anmeldelser fra tidligere kunder.

  3. Sikkerhedsforanstaltninger: Spørg ind til virksomhedens procedurer for sikkerhed og affaldshåndtering. De bør have klare retningslinjer for, hvordan de beskytter både deres ansatte og miljøet under arbejdet.

  4. Omfang af service: En god saneringsvirksomhed skal kunne håndtere hele processen, fra nedtagning af asbest til bortskaffelse af affald og papirarbejde, såsom tilladelser og anmeldelser til myndighederne.

  5. Udbud og priser: Indhent flere tilbud, men husk, at den billigste løsning ikke nødvendigvis er den bedste. Vær opmærksom på, hvad der er inkluderet i prisen, og om der er skjulte gebyrer.

Forsikring og ansvar ved asbestsanering

Asbestsanering er en nødvendig, men kompleks proces, der kræver omhyggelig planlægning og professionel udførelse. Hvis dit tag indeholder asbest, er det afgørende at handle hurtigt for at sikre, at dit hjem er sikkert. 

Udover at vælge den rette saneringsvirksomhed er det også vigtigt at forstå de forsikrings- og ansvarsforhold, der følger med saneringsarbejdet. At være godt informeret kan hjælpe dig med at undgå potentielle problemer og sikre, at du er beskyttet, både økonomisk og sundhedsmæssigt.

Relevant information om forsikring og ansvar

Kontroller din forsikringspolice: Før du påbegynder saneringen, skal du kontakte dit forsikringsselskab for at gennemgå din nuværende forsikringspolice. Spørg, om den dækker skader, der måtte opstå i forbindelse med asbestsaneringen. Nogle forsikringsselskaber har specifikke undtagelser, så det er vigtigt at få klarhed over, hvad der er dækket.

Kræver din forsikring godkendelse?: Find ud af, om du skal have din forsikring godkendt før arbejdet påbegyndes. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at få en vurdering af din bolig, inden arbejdet igangsættes, for at sikre, at forsikringen dækker eventuelle skader.

Ansvarsforsikring for saneringsfirmaet: Når du vælger en saneringsvirksomhed, så sørg for, at de har en gyldig ansvarsforsikring. Denne forsikring beskytter dig, hvis der opstår skader på dit hjem eller til personer i nærheden under saneringsarbejdet.

Sundhedsmæssige konsekvenser: Vær opmærksom på de sundhedsrisici, der er forbundet med asbest. Det kan være en god idé at inkludere dækning for sundhedsmæssige konsekvenser i din forsikring, især hvis du eller dine familiemedlemmer kan have været udsat for asbestfibre under saneringen.

Behold dokumentation: Sørg for at gemme alle relevante dokumenter, herunder kontrakter med saneringsfirmaet, kvitteringer for betalinger og inspektionsrapporter. Denne dokumentation kan være essentiel, hvis du senere skal anmelde et krav til dit forsikringsselskab.

Regler for affaldshåndtering: Bekræft, at din valgte saneringsvirksomhed overholder alle lokale regler for affaldshåndtering. Fejl i affaldshåndtering kan medføre bøder og ekstra omkostninger, som du kan blive ansvarlig for.

Klik på en stjerne for at bedømme artiklen

Gennemsnitlig bedømmelse / 5. Antal stemmer

Ingen har bedømt denne artikel. Skal du være den første?

Få 3 gratis tilbud på dit gamle asbesttag

De nye asbest regler gør at priserne for asbest bortskaffelse stiger fra 500 til cirka 850 kr. per kvadratmeter på nyt tag.

Skynd dig. Priserne stiger d. 1. Januar 2025
håndværkertilbud