AI I Byggebranchen: Statistik og kunstig intelligens (2024)

AI I Byggebranchen: Statistik og kunstig intelligens (2024)

Byggebranchen gennemgår i disse år en markant transformation med digitalisering og nye teknologier, og kunstig intelligens (AI) er en af de mest banebrydende af dem. Fra automatisering af gentagne opgaver til optimering af ressourceanvendelse revolutionerer AI måden, hvorpå byggeprojekter planlægges, udføres og vedligeholdes. Med sin evne til at analysere store datamængder, forudsige problemer og forbedre effektiviteten, bliver AI i byggebranchen hurtigt en uundgåelig del af fremtidens byggeri.

Hvor mange håndværkere bruger AI (kunstig intelligens)?

I 2024 bruger 21 % af virksomhederne i byggebranchen kunstig intelligens (AI) til at optimere deres processer. AI hjælper med at forbedre planlægning, effektivisere arbejdsstyrken og forudsige vedligeholdelsesbehov, hvilket øger produktiviteten og reducerer omkostningerne.

Brugen af AI i byggebranchen

Sammenlignet med 2023 viser tallene for 2024 en markant udvikling i byggebranchen, især inden for brugen af kunstig intelligens (AI) og klimaberegninger:

  • Brugen af kunstig intelligens er blevet firdoblet på ét år.
  • Antallet af virksomheder, der laver klimaberegninger (LCA) i bygge- og anlægsbranchen, er steget med 27%.

Anvendelse af digitale & teknologiske løsninger 2024

Anvendelse af Digitale & Teknologiske Løsninger 2024
Løsning Anvendelse i 2024 Ændring fra 2023
BIM 58% 52% i 2023
LCA værktøjer 60% 51% i 2023
Projektplanlægningsværktøjer 47% 38% i 2023
Simulering og analyseværktøjer 34% 31% i 2023
LCC værktøjer 30% 27% i 2023

Ny lov og klimaberegninger (LCA)

  1. januar 2023 blev der indført nye krav i Bygningsreglementet, som kræver en LCA (livscyklusvurdering) for alle nye bygninger. Det har medført en stor stigning i brugen af LCA:
  • 84% af virksomhederne laver nu LCA på flere af deres byggeprojekter, op fra 67% sidste år.
  • 63% laver LCA på renoveringsprojekter, selvom det endnu ikke er lovpligtigt – en stigning fra 48% i 2023.

Udvikling i 2023 til 2024: Firdoblet på et år

Sammenlignet med 2023 viser tallene for 2024 en markant udvikling i byggebranchen, især inden for brugen af kunstig intelligens (AI) og klimaberegninger:

  • Brugen af kunstig intelligens er blevet firdoblet på ét år.
  • Antallet af virksomheder, der laver klimaberegninger (LCA) i bygge- og anlægsbranchen, er steget med 27%.

Statistisk indblik i AI's indvirkning i byggebranchen

Investering i byggeteknologi fra 2014 til 2019:

  • 25 milliarder dollars blev investeret i byggeteknologi, hvoraf en stor del gik til AI-baserede løsninger.
  • Investeringen i AI og avancerede teknologier steg med over 80% i samme periode, hvilket viser en stærk interesse for teknologiens fremtid i branchen.

Fremtidige udsigter:

  • Research and Markets forudser, at det globale marked for AI i byggebranchen vil vokse med en årlig vækstrate33,7% fra 2021 til 2026.

Effektivitet og omkostninger:

  • Virksomheder, der bruger AI i byggeprojekter, rapporterer en forbedring i effektiviteten på op til 20%.
  • AI kan også reducere byggeomkostningerne med 10-15%.
investeringer i ai i byggebranchen

Byggeriets modenhedsmåling 2024 viser en betydelig stigning i brugen af avanceret teknologi:

  • 21% af virksomhederne bruger kunstig intelligens (AI) i deres arbejde, op fra 5% sidste år.
  • Blandt de 21%, der bruger AI:
    • Knap en tredjedel anvender AI-modeller udviklet specifikt til branchen.
    • En tredjedel træner egne AI-modeller.
    • 86% bruger generelle modeller som ChatGPT, Dall-E, og Midjourney.

Selvom der er en markant stigning i AI-brugen, er byggebranchen stadig ikke så avanceret som mange andre brancher på dette område.

ai i byggebranchen og statikstik
Tal fra 2024 viser, at 21 % af de adspurgte virksomheder anvender AI i deres arbejde. Sidste år var tallet 5 %

Virksomhedernes brug af robotteknologi og kunstig intelligens (10+ ansatte)

Referencetidspunktet er januar i det relevante år. Tidligere end 2021 omhandlede kategorien kun industri- og servicerobotter. Fra 2021 blev kategorien udvidet til at inkludere samarbejdende robotter og software-robotter, men software-robotter blev fjernet fra kategorien igen i 2023. 

I 2022 blev spørgsmålet om anvendelse af kunstig intelligens omformuleret sammenlignet med 2021, hvilket resulterede i en lavere andel. Fra 2023 blev der tilføjet en præcisering om, at teknologien skal være baseret på kunstig intelligens i hvert enkelt underspørgsmål.

Virksomhedernes Brug af Robotteknologi og Kunstig Intelligens
År Virksomhedsstørrelse Industri mv. Bygge og anlæg
2024 Anvender én eller flere typer robotter 38 3
Anvender industrirobotter 35 2
Anvender servicerobotter 11 2
2024 Anvender kunstig intelligens 22 12
Anvender kunstig intelligens til automatisering af arbejdsgange 7 4
Anvender kunstig intelligens til teknologier som sætter autonome maskiner i stand til bevægelse baseret på observationer af omgivelserne 3 1

Hvorfor AI er vigtigt for byggebranchen?

Byggebranchen har traditionelt været præget af lav produktivitetsvækst sammenlignet med andre industrier. Ifølge en rapport fra McKinsey har byggebranchen oplevet en vækst i produktiviteten på blot 1 procent om året i de sidste to årtier, mens produktiviteten i fremstillingsindustrien er steget med 3,6 procent om året. 

Denne forskel er en af de største drivkræfter bag AI’s indtog i branchen. AI giver mulighed for at øge effektiviteten, reducere affald og mindske omkostningerne betydeligt.

Lovkrav påvirker renoveringsprojekter

Lovgivningen ser ud til at have haft en ekstra effekt. Udover at mange nu anvender livscyklusanalyser (LCA) ved opførelse af nye bygninger, bliver metoden også brugt i renoveringsprojekter, selvom det endnu ikke er et lovkrav.

  • Målingen viser, at 63% af virksomhederne nu udarbejder LCA, sammenlignet med 48% i 2023.

Byggeriet har en betydelig rolle i at reducere CO2-udledningen, og livscyklusanalyser er et vigtigt værktøj i denne proces. Det er derfor opmuntrende, at brugen af LCA er steget, ikke kun i forbindelse med nybyggeri, men også i renoveringsprojekter.

LCA (Life Cycle Assessment) – Livscyklusvurdering

LCA, eller livscyklusvurdering, er en metode til at vurdere miljøpåvirkninger og ressourceforbrug gennem hele et produkts eller en services livscyklus, fra start til slut. I modsætning til traditionelle metoder, der fokuserer på enkeltdele som produktionen, ser LCA på hele livscyklussen. Læs mere om biopejse og effekten det har på miljøet.

Ved at analysere produkter ud fra et livscyklusperspektiv kan man optimere miljøindsatsen, så den giver størst mulig gevinst. For eksempel kan en virksomhed, der laver kuglelejer, opdage, at ændringer, der virker små i deres eget system, kan have store miljømæssige og økonomiske fordele over hele livscyklussen.

LCA er nyttigt både til at finde miljøforbedringer og som beslutningsstøtte i både politiske og industrielle sammenhænge. Miljøstyrelsen tilbyder værktøjer til at hjælpe virksomheder med LCA-arbejdet.

Internationale standarder for LCA

LCA relaterer sig til to internationale standarder: ISO 14040, der beskriver principperne og strukturen, og ISO 14044, der specificerer kravene og vejleder i metoden.

Anvendelse af AI i byggeriet

AI har mange anvendelsesområder i byggebranchen, som allerede viser imponerende resultater. Her er nogle af de vigtigste:

  • Optimering af projektstyring: AI-baserede systemer kan hjælpe med at forudse forsinkelser og budgetoverskridelser ved at analysere data fra tidligere projekter. Dette gør det muligt at justere tidsplaner og ressourcer i realtid, hvilket reducerer både tid og omkostninger.
  • Bygningssikkerhed: Ved at anvende AI til at analysere videodata fra byggepladser kan potentielle sikkerhedsrisici identificeres og undgås. AI kan overvåge arbejdsmiljøet og alarmerer om potentielle farer, før de bliver til ulykker.
  • Robotter og automatisering: AI-drevne robotter er allerede begyndt at udføre gentagne opgaver som murerarbejde, betonudlægning og endda 3D-print af bygninger. Dette reducerer menneskelige fejl og sparer tid, samtidig med at det øger præcisionen.
  • Predictive Maintenance: Ved at analysere data fra sensorer i bygninger kan AI forudsige, hvornår forskellige komponenter vil fejle eller kræve vedligeholdelse, hvilket sparer penge på reparationer og nedetid.
 
ai i byggebranchen er nødvendigt

Fremtiden for AI i byggebranchen

Med den hurtige udvikling af AI og de stigende investeringer i teknologien er det kun et spørgsmål om tid, før AI bliver udbredt i hele byggebranchen. Om få år kan vi forvente, at AI vil være en central del af alle store byggeprojekter, fra designfasen til færdiggørelse og vedligeholdelse. Fremtidige teknologier vil sandsynligvis også kunne integrere IoT-enheder og smart-byggematerialer, hvilket yderligere vil revolutionere byggebranchen.

AI har potentialet til at skabe et smartere, mere effektivt og bæredygtigt byggeri, og virksomheder, der ikke allerede ser mod denne teknologi, risikerer at blive efterladt i en branche, der er under konstant forandring.

AI's integration i byggebranchen

AI’s integration i byggebranchen bringer nye muligheder for forbedret effektivitet, sikkerhed og økonomi. Med fortsatte fremskridt vil AI spille en stadig større rolle i fremtidens byggeprojekter.

Eksempel på hvad AI kan hjælpe med i fremtiden:

  • Forbedret design og planlægning
    AI anvender algoritmer til at generere og optimere bygningens design. Ved at analysere data om energieffektivitet, materialer og strukturelle krav kan AI foreslå innovative løsninger, der forbedrer både funktionalitet og bæredygtighed.
  • Effektiv byggepladsstyring
    AI-drevne systemer overvåger byggepladser i realtid ved hjælp af sensorer og kameraer. Dette hjælper med at identificere problemer som forsinkelser eller sikkerhedsrisici hurtigt, hvilket sikrer, at projekter forbliver på sporet og øger produktiviteten.
  • Optimering af materialebehov
    AI kan forudsige præcise materialebehov ved at analysere projektets krav og kompleksitet. Dette reducerer spild og omkostninger ved at sikre, at materialer købes og anvendes effektivt.
  • Forbedret sikkerhed
    AI-baserede overvågningssystemer analyserer arbejdspladsens adfærd og forhold for at forudse og forhindre ulykker. Dette øger sikkerheden ved at identificere risici tidligt og muliggøre rettidige sikkerhedsforanstaltninger.
  • Predictive maintenance
    AI kan overvåge bygningens systemer for at forudsige vedligeholdelsesbehov, hvilket forebygger pludselige nedbrud og forlænge udstyrets levetid. Dette gør vedligeholdelse mere effektiv og omkostningseffektiv.

Udfordringer ved AI-implementering

Selvom AI åbner op for en verden af muligheder, er der også udfordringer. En af de største barrierer er den høje initiale investering, der kræves for at integrere AI-teknologier. 

Desuden kan manglende viden om teknologi og dataanalyse på ledelsesniveau bremse adoptionen. Det er nødvendigt, at både små og store virksomheder får adgang til viden og værktøjer til at forstå og implementere AI-løsninger effektivt.

Eksempler på udfordringer med AI-implementering i byggebranchen

  • Høje Omkostninger

    • Implementering af AI-teknologier kræver store investeringer i software og hardware.
    • Små og mellemstore byggevirksomheder kan have svært ved at afsætte de nødvendige midler til avancerede AI-løsninger.
  • Data Kvalitet og Tilgængelighed

    • AI-systemer kræver store mængder data for at fungere effektivt.
    • Problemer med data kvalitet og tilgængelighed kan begrænse AI’s præcision og pålidelighed.
    • Manglende standardisering af data kan også skabe yderligere udfordringer.
  • Teknologisk Kompleksitet

    • AI-implementering kræver teknisk ekspertise og forståelse af komplekse systemer.
    • Uden den rette viden og uddannelse kan det være vanskeligt at udnytte AI’s fulde potentiale og vedligeholde systemerne.

Selvom disse udfordringer kan synes afskrækkende, kan de overvindes med strategisk planlægning, investering i uddannelse og teknologi samt fokus på datakvalitet. Med den rette tilgang kan AI tilbyde betydelige fordele og hjælpe byggebranchen med at blive mere effektiv, sikker og økonomisk bæredygtig. 

Det er vigtigt for virksomheder at adressere disse udfordringer proaktivt for at udnytte AI’s fulde potentiale og sikre en vellykket integration i fremtidens byggeprojekter.

Klik på en stjerne for at bedømme artiklen

Gennemsnitlig bedømmelse / 5. Antal stemmer

Ingen har bedømt denne artikel. Skal du være den første?