Facaderenovering af hus | Omfugning, Pudsning & Vandskuring

Facaderenovering af hus | Omfugning, Pudsning & Vandskuring

En facaderenovering kan gøre en verden til forskel for dit hus, både visuelt og funktionelt. En veludført renovering kan beskytte facaden mod skader, forbedre isoleringen og øge ejendommens værdi. I denne artikel ser vi nærmere på omfugning, priser på facaderenovering og hvordan du kan få et godt tilbud.

 Video: Sådan fungerer det

Derfor anbefaler vi 3byggetilbyd.dk 
 

 Med 3byggetilbud.dks enterprisegaranti er du sikret for op til 35.000 kr. i tilfælde af håndværksmæssige fejl når du skal have monteret en varmepumpe.

Entreprise garanti
Nemt – Hurtigt – 3byggetilbud
Over 650.000 formidlede opgaver
Dygtige håndværkere i hele landet

Hvad er facaderenovering?

 Facaderenovering er processen med at reparere, forbedre og vedligeholde ydersiden af en bygning. Over tid kan facaden blive slidt af vejr og vind, hvilket kan føre til skader som revner, afskalning af materialer eller fugtskader. En facaderenovering har til formål at genskabe eller forbedre facadens udseende og samtidig beskytte bygningen mod yderligere skader.

Der er forskellige typer af facaderenovering, afhængigt af bygningens tilstand og de materialer, der er brugt på facaden. Nogle af de mest almindelige metoder inkluderer:

  • Omfugning: Udskiftning af gamle, slidte fuger mellem murstenene for at sikre, at facaden forbliver tæt og beskyttet mod fugt.
  • Vandskuring: En tynd mørtelblanding påføres murværket for at give det et nyt og ensartet udseende.
  • Netpuds: Anvendes typisk på ældre bygninger, hvor et net indlejres i et lag puds for at forstærke facaden og forhindre revner.
  • Malearbejde: En overfladebehandling for at friske udseendet op og give ekstra beskyttelse mod vejrforholdene.

En facaderenovering kan forbedre husets visuelle udtryk, øge værdien af ejendommen og forlænge bygningens levetid ved at sikre, at facaden er robust og modstandsdygtig over for vejr og skader.

Omfugning af hus

Omfugning er en effektiv metode til at renovere murstensfacader, hvor de gamle og slidte fuger mellem murstenene udskiftes med ny mørtel. Over tid kan fugerne blive porøse, hvilket kan føre til fugtproblemer og nedsat stabilitet i muren. Omfugning styrker facaden, forbedrer husets beskyttelse mod vind og vejr, og forlænger bygningens levetid. Denne metode er særligt velegnet til ældre murstenshuse, hvor slid på fugerne er tydeligt. Læs mere om omfugning af murværk pris her.

Omfugning indebærer at udskifte de slidte fuger mellem murstenene på din facade. Dette er vigtigt, fordi slidte fuger kan tillade fugt at trænge ind i væggene, hvilket kan føre til alvorlige skader over tid.

Processen for omfugning inkluderer:

  1. Fjernelse af de gamle, beskadigede fuger.
  2. Påføring af ny mørtel mellem murstenene.
  3. Afslutning af arbejdet med en glat og holdbar overflade.

Omfugning forbedrer ikke kun dit hus’ udseende, men forlænger også facadens levetid ved at beskytte den mod fremtidige skader.

Vandskuring af hus

Vandskuring er en teknik, hvor en tynd mørtelblanding påføres facaden og derefter gnides ind i overfladen med en våd svamp eller børste. Dette giver facaden et ensartet, råt og rustikt look. 

Vandskuring anvendes ofte til at opfriske ældre bygninger eller give et nyt udtryk til en murstensfacade. Det beskytter også mod skader og fugt ved at danne en ekstra beskyttende overflade. Du kan læse mere om vandskuring af et hus her.

Vandskuring indebærer at påføre en tynd mørtelblanding på murværket for at give facaden et ensartet og råt look. Denne metode er populær, fordi den kan dække ujævnheder og give huset et fornyet visuelt udtryk, samtidig med at det beskytter mod fugt og vejrskader.

Processen for vandskuring inkluderer:

  1. Forberedelse af facaden ved rengøring og fjernelse af løstsiddende materialer.
  2. Påføring af en tynd mørtelblanding på murstenene med en murske eller pensel.
  3. Gnidning af overfladen med en våd svamp eller børste for at opnå et glat og rustikt udseende.

Vandskuring forbedrer facadens udseende og beskytter murværket mod fremtidige skader ved at danne en ekstra beskyttende overflade.

Netpuds af hus

Netpuds er en metode, der typisk bruges til at styrke og renovere ældre facader. Ved netpuds indlejres et armeringsnet i et lag puds, hvilket forstærker facaden og forhindrer revnedannelser. Denne teknik er velegnet til bygninger med svagere eller revnede facader, da det stabiliserer og beskytter facaden mod yderligere skader. Netpuds giver en glat og ensartet overflade, som kan males eller behandles efter behov. Læs mere om netpudsning af hus.

Netpuds indebærer at forstærke facaden ved at indlejre et armeringsnet i et lag puds. Denne teknik er især velegnet til ældre eller svage facader, hvor der er risiko for revner. Netpuds giver både en jævn overflade og øget beskyttelse mod skader fra vind og vejr.

Processen for netpuds inkluderer:

  1. Rengøring og forberedelse af facaden.
  2. Påføring af et lag puds, hvori armeringsnettet placeres.
  3. Et afsluttende lag puds for at skabe en glat og holdbar overflade.

Netpuds forstærker facaden og forhindrer revner, samtidig med at det skaber en jævn og slidstærk overflade, der kan males eller behandles efter behov.

Malearbejde på facaden af huset

Malearbejde på facaden er en relativt simpel, men meget effektiv måde at friske bygningens udseende op og give den beskyttelse mod vejrforhold som regn, vind og solens UV-stråler. En korrekt udført maling kan også dække mindre skader og revner, hvilket giver facaden et nyt og pænt visuelt udtryk. Malingen kan også være vandafvisende og forlænge levetiden på den underliggende struktur. Du kan læse mere om maling af hus her.

Malearbejde på facaden indebærer at påføre et beskyttende lag maling, der både forbedrer husets udseende og beskytter det mod skader som følge af vejr og vind. Maling kan også dække små revner og ujævnheder i facaden, hvilket giver den et friskt og ensartet udtryk.

Processen for malearbejde inkluderer:

  1. Rengøring og forberedelse af facaden, herunder fjernelse af løstsiddende materiale.
  2. Påføring af en primer, der forbedrer malingens vedhæftning.
  3. Maling af facaden med en vejrbestandig maling i flere lag for et jævnt og beskyttende resultat.

Malearbejde forbedrer facadens udseende og beskytter den mod fremtidige skader som fugt og UV-stråling, hvilket forlænger bygningens levetid.

Facaderenovering og vandskuring af hus pris
Foto: Skalflex.dk. Eksempel på facaderenovering af hus.

Hvad koster en facaderenovering?

Prisen på en facaderenovering kan variere afhængigt af flere faktorer som størrelse, renoveringsmetode, og omfanget af skader. 
Her er nogle gennemsnitlige priseksempler for de mest almindelige typer facaderenovering:
  • Omfugning koster typisk mellem 400-700 kr. per kvadratmeter, afhængigt af hvor meget af facaden der skal omfuges, og murværkets tilstand. Hvis fugerne er meget beskadigede, kan prisen være højere.

  • Vandskuring ligger normalt i prisintervallet 200-400 kr. per kvadratmeter. Prisen afhænger af, om der er behov for yderligere forarbejde som rensning af facaden eller reparation af skader inden vandskuringen påføres.

  • Netpuds er en mere avanceret teknik og koster typisk mellem 350-600 kr. per kvadratmeter. Det er en lidt dyrere løsning, da armeringsnet og flere lag puds bruges til at forstærke facaden.

  • Malearbejde på en facade koster ofte mellem 150-300 kr. per kvadratmeter, afhængigt af facadens tilstand og malingen, der anvendes. Forarbejdet, som inkluderer rengøring og grunding, kan også påvirke prisen.

Faktorer, der påvirker prisen:

Når du planlægger en facaderenovering, er der flere faktorer, der kan påvirke prisen:

Facadens størrelse spiller en stor rolle i de samlede omkostninger. Større bygninger kræver mere arbejde og materialer, hvilket øger den samlede pris.

Materialernes kvalitet kan også påvirke omkostningerne. Hvis du vælger højkvalitetsmaterialer såsom specialmørtel, puds eller maling, vil prisen typisk være højere.

Facadens tilstand er en anden vigtig faktor. En facade, der er meget beskadiget, kræver ekstra arbejde til reparation og forberedelse før selve renoveringen, hvilket kan øge omkostningerne.

Hvor du bor spiller også en rolle, da priserne kan variere afhængigt af hvor i landet du befinder dig. Arbejdsomkostninger og materialer kan være dyrere i visse områder.

For at få et klart billede af omkostningerne ved facaderenovering er det en god idé at indhente flere tilbud fra forskellige fagfolk. Dette vil hjælpe dig med at få et præcist overblik over, hvad renoveringen vil koste i dit specifikke tilfælde.

Eksempel på facaderenovering pris

Når du overvejer en facaderenovering, er det vigtigt at forstå de forskellige omkostninger, der kan være forbundet med hver type renovering. Nedenfor finder du en oversigt over priseksempler for de mest almindelige facaderenoveringsmetoder. Tabellen giver et overblik over de forventede omkostninger pr. kvadratmeter samt de samlede omkostninger for forskellige typer renovering. 

Det er også inkluderet bemærkninger om, hvordan yderligere faktorer som facadeens tilstand og valg af materialer kan påvirke prisen. Ved at gennemgå disse eksempler kan du få en bedre forståelse af, hvad du kan forvente i forhold til budget og planlægning for din facaderenovering.

Facaderenovering Priser

Facaderenovering forskellige typer og priser

Type af Renovering Pris pr. kvadratmeter Samlet Pris Bemærkninger
Omfugning af en 150 m² facade 400-700 kr. 60.000-105.000 kr. Afhænger af yderligere reparationer og mørteltype.
Vandskuring af en 120 m² facade 200-400 kr. 24.000-48.000 kr. Ekstra omkostninger kan tilføjes for rensning og klargøring.
Netpuds på en 100 m² facade 350-600 kr. 35.000-60.000 kr. Ideelt til bygninger med større skader eller revner.
Maling af en 200 m² facade 150-300 kr. 30.000-60.000 kr. Prisen kan påvirkes af valg af maling og forarbejde.

Skjulte omkostninger på facaderenovering?

Ved facaderenovering kan der opstå flere skjulte omkostninger. Forberedelse af facaden kan inkludere ekstra omkostninger til rengøring, fjernelse af gammel maling, og reparation af skader. 
Arbejdet kan blive dyrere, hvis facaden er vanskelig at tilgå og kræver leje af stilladser eller lift, samt ekstra sikkerhedsforanstaltninger. Under renoveringen kan der opstå behov for ekstra materialer eller uventede reparationer, som kan påvirke den samlede pris. 
Byggetilladelser og inspektioner kan også medføre yderligere omkostninger afhængigt af lokale krav. Vejrforhold kan forsinke arbejdet og medføre ekstra udgifter til beskyttelse af materialer. Læs mere om krav til byggetilladelser.
Du skal også overveje omkostninger til affaldshåndtering og rengøring efter renoveringen. Det er vigtigt at diskutere disse mulige omkostninger med din håndværker for at få et klart billede af det samlede budget.

Eksempler på forskellige typer af facaderenovering

omfugning eksempel
Eksempel på hvad omfugning kan gøre på dit hus med facaderenovering

Eksempel på omfugning

Her ses et eksempel på omfugning af en standard murstensfacade. Omfugning indebærer at udskifte de slidte og beskadigede fuger mellem murstenene med ny mørtel. Denne proces er vigtig, fordi slidte fuger kan tillade fugt at trænge ind i væggene, hvilket kan føre til alvorlige skader over tid.

I dette eksempel forventer vi at det omfatter følgende trin:

  • Fjernelse af gamle fuger: De eksisterende fuger fjernes grundigt for at forberede overfladen til den nye mørtel.
  • Påføring af ny mørtel: Ny mørtel påføres mellem murstenene for at sikre en stærk og holdbar forbindelse.
  • Afslutning: Overfladen glattes og efterlades i en jævn og ensartet finish.

Omfugningen forbedrer ikke kun facadens udseende, men forlænger også bygningens levetid ved at beskytte den mod fremtidige skader. Dette eksempel viser, hvordan en korrekt udført omfugning kan sikre, at facaden forbliver i god stand i mange år fremover.

Netpuds facaderenovering eksempel
Foto: Fagmand.com. Eksempel på facaderenovering af hus med netpuds.

Eksempel på netpuds

Her ses et eksempel på netpudsning som en metode til facaderenovering. Netpudsning bruges ofte på bygninger med revner eller skader, hvor der er behov for ekstra styrke og holdbarhed.

 I dette eksempel forventer vi at det omfatter følgende trin:

  • Forberedelse af facaden: Før netpudsning påbegyndes, skal facaden renses og eventuelle skader repareres. Dette kan inkludere reparation af revner og fjernelse af løs materiale.
  • Påføring af armeringsnet: Et armeringsnet fastgøres til facaden for at tilføje styrke og forhindre fremtidige revner. Netpudsen fungerer som en forstærkning, der forbedrer facadens modstand mod skader.
  • Påføring af netpuds: Et lag netpuds påføres over armeringsnettet. Netpudsen består ofte af en blanding af sand, cement og vand, som skaber en robust og holdbar overflade.
  • Afslutning: Overfladen glattes og formes for at sikre en jævn og ensartet finish.

Netpudsning forbedrer både det visuelle udtryk og den strukturelle integritet af facaden. Denne metode er effektiv til at dække større skader og sikrer, at bygningens facade forbliver beskyttet mod vejrforhold og mekanisk slitage i mange år.

vandskuring af hus eksempel
Foto: Facaderenovering-danmark.dk. Eksempel på før og efter billede af vandskuring.

Eksempel på vandskuring

Her ses et eksempel på vandskuring som en metode til facaderenovering. Vandskuring er en kostnadseffektiv alternativ til en fuld omfugning, og det kan være en attraktiv løsning for mange boligejere, der ønsker at opgradere deres facade.

I dette eksempel forventer vi at det omfatter følgende trin:

  • Forberedelse af facaden: Før vandskuringen påbegyndes, skal facaden rengøres grundigt. Eventuelle skader eller løse materialer skal fjernes for at sikre en god vedhæftning af pudsen.
  • Påføring af vandskuring: Vandskuring indebærer at påføre et lag af puds blandet med vand på facaden. Denne teknik skaber en jævn og holdbar overflade, som kan forbedre bygningens udseende og beskytte mod vejrfaktorer.
  • Afslutning: Efter påføring af vandskuringen glattes overfladen for at sikre et ensartet og æstetisk resultat.

Vandskuring er et billigere alternativ til en fuld omfugning. En omfugning kræver ofte mere omfattende arbejde og en større investering, da det indebærer at udskifte de slidte fuger mellem murstenene og påføre ny mørtel. Vandskuring giver mange af de samme fordele som omfugning, såsom forbedret udseende og beskyttelse af facaden, men til en mere overkommelig pris.

Eksempel på malearbejde af facaden på et hus
Foto: J-holm.dk. Eksempel på malearbejde af facaderenovering på et hus.

Eksempel på malearbejde

Her ses et eksempel på malearbejde som metode til facaderenovering. Maling af facaden er en effektiv måde at forbedre bygningens udseende og beskytte den mod vejrforhold, samtidig med at det kan være en relativt kostnadseffektiv løsning.

I dette eksempel forventer vi at det omfatter følgende trin:

  • Forberedelse af facaden: Før malerarbejdet kan påbegyndes, skal facaden grundigt rengøres. Dette inkluderer fjernelse af gammel maling, snavs, alger eller mos. Eventuelle skader eller revner skal repareres, så overfladen er glat og klar til maling.
  • Påføring af grunding: For at sikre en god vedhæftning af malingen, påføres en grunding, som hjælper med at forberede overfladen og forbedre malingens holdbarhed.
  • Maling: Et eller flere lag af facade-maling påføres over grundingen. Valg af maling kan påvirke resultatet, hvor vandafvisende eller specielle udendørsmalinger kan tilbyde ekstra beskyttelse og holdbarhed.
  • Afslutning: Når malerarbejdet er afsluttet, kontrolleres overfladen for eventuelle ufuldkommenheder og nødvendige touch-ups udføres for at sikre et ensartet og professionelt udseende.

Maling af facaden er ofte en mere økonomisk løsning sammenlignet med metoder som omfugning eller netpudsning, som kræver mere omfattende forarbejde og investering. Det er en populær metode for dem, der ønsker at give deres hus et friskt udseende uden at foretage større renoveringer.

Spar penge på facaderenovering

Når du skal vælge det rette byggefirma til den rigtige pris kan være en udfordring. Med vores samarbejdspartner 3byggetilbud kan du nemt sammenligne tilbud fra forskellige byggefirmaer i dit område. Tjenesten er enkel at bruge – du indtaster nogle grundlæggende oplysninger om dit projekt, og de sender din forespørgsel til relevante firmaer i dit område.

En af de store fordele ved denne service er muligheden for at sammenligne flere tilbud, så du kan vælge den bedste løsning til den bedste pris. Du får en større sikkerhed ved at vælge et firma, der passer til dine behov og budget.

Hvorfor bør du bruge 3byggetilbud?

Hver måned hjælper de tusinder med at finde byggefirma

  • De har samlet de bedste og billigste byggefirmaer på ét sted
  • Du undgår at vælge et dyrt og dårligt byggefirma
  • De gør det let at finde et byggefirma med gode priser
  • Tjenesten er 100% gratis og uforpligtende

Hvorfor er facaderenovering vigtigt?

Facaderenovering er afgørende af flere grunde. For det første beskytter den bygningens struktur ved at forlænge facadens levetid. Facader udsættes konstant for vejrforhold som regn, vind og sol, som kan forårsage skader over tid. Regelmæssig renovering hjælper med at forhindre, at små problemer udvikler sig til alvorlige skader, der kræver kostbare reparationer.

Derudover kan facaderenovering forbedre bygningens energi- og isoleringseffektivitet. En velholdt facade fungerer bedre som isolering, hvilket kan reducere energiomkostningerne ved at holde varmen inde om vinteren og ude om sommeren.

Det visuelle udtryk spiller også en stor rolle. En opdateret facade kan drastisk forbedre bygningens udseende og dermed øge dens værdi. Dette kan være en fordel, hvis du overvejer at sælge ejendommen eller blot ønsker at skabe et bedre indtryk.

Facaderenovering hjælper også med at opfylde bygningens tekniske krav og regler. En facade, der ikke er blevet vedligeholdt, kan ende med at overtræde byggetekniske standarder, hvilket kan føre til yderligere problemer og omkostninger.

Endelig kan en renoveret facade øge ejendomsværdien og gøre den mere attraktiv på markedet. Alt i alt er facaderenovering en vigtig investering, der ikke kun beskytter bygningens struktur, men også forbedrer dens æstetik og funktionalitet.

Hvordan opstiller man et effektivt budget?

Når du planlægger et større byggeprojekt, er det essentielt at have en klar idé om dit budget fra starten. Det anbefales at reservere 10-20 % af det samlede budget til uforudsete udgifter. Dette er især vigtigt for ældre bygninger, hvor skjulte problemer ofte kun bliver synlige, når den eksisterende beklædning er fjernet. For eksempel kan det vise sig, at vindspærren mangler eller er beskadiget. I sådanne tilfælde bør du sørge for at få den udskiftet eller installeret, inden du fortsætter med den nye beklædning.

Under projektets forløb er det vigtigt kun at betale for det arbejde, der er blevet udført i overensstemmelse med den aftalte værdi.

Hvor lang tid tager facaderenovering?

 Tiden, det tager at renovere en facade, kan variere afhængigt af flere faktorer, såsom bygningens størrelse, kompleksiteten af arbejdet og den eksisterende tilstand af facaden. Generelt kan du forvente følgende tidsrammer:

  • Mindre projekter: For eksempel renovering af facaden på et parcelhus kan tage omkring en måned. Dette inkluderer ofte rengøring, reparationer og påføring af ny maling eller puds.

  • Gennemsnitlige projekter: For bygninger med op til fire etager kan renoveringen tage omkring tre måneder. Dette kan omfatte omfugning, vandskuring eller netpudsning afhængigt af de specifikke behov.

  • Større projekter: Renovering af større boligblokke eller kommercielle bygninger kan tage længere tid, ofte mere end tre måneder. Disse projekter kræver ofte mere omfattende arbejde, såsom strukturforstærkning eller omfattende reparationer.

  • Mindre tiltag: Enkle opgaver som punktudbedringer af mindre skader eller en grundlæggende facadevask kan gennemføres på en betydeligt kortere tid, ofte i løbet af et par dage til en uge.

Tidsrammen kan også påvirkes af vejret, tilgængeligheden af materialer og den specifikke planlægning og koordinering af arbejdet. Det er en god idé at få en tidsestimering fra dit byggefirma, der tager højde for dine unikke behov og forhold.

Tegn på at din facade på huset har brug for reparation

Facaden er en af de vigtigste dele af din bolig, da den beskytter bygningens struktur mod vejrfaktorer og andre miljømæssige påvirkninger. Men hvornår er det nødvendigt at tage fat på reparationer? 

Her er nogle tegn på, at din facade måske har brug for opmærksomhed:

  1. Revner og skader: Hvis du bemærker revner i facaden, kan det være et tegn på, at der er underliggende problemer. Små revner kan være normale, men store eller dybe revner kan indikere strukturelle problemer, der kræver reparation.

  2. Fugt og skimmelsvamp: Hvis der er tegn på fugt, såsom misfarvninger eller skimmelsvamp på facaden, kan det tyde på, at vand trænger ind og forårsager skade. Det er vigtigt at få reparationer udført for at forhindre yderligere skader og sundhedsproblemer.

  3. Løs og afskallet belægning: Når belægningen på facaden begynder at løsne sig eller skalle af, kan det betyde, at facaden ikke længere beskytter bygningen effektivt. Dette kan skyldes alder eller dårlig vedligeholdelse og kræver opmærksomhed.

  4. Huller og Mangel på Isolering: Huller eller beskadiget isolering kan føre til ineffektiv energiudnyttelse og højere varmeomkostninger. Det er vigtigt at reparere disse problemer for at forbedre bygningens energieffektivitet.

Regelmæssig inspektion og vedligeholdelse af facaden kan hjælpe med at identificere problemer tidligt og forhindre, at små problemer udvikler sig til større og dyrere reparationer. Hvis du er i tvivl om facadens tilstand, kan det være en god idé at konsultere en fagperson for en grundig vurdering. Du kan få hjælp fra en byggesagkyndig. 

Klik på en stjerne for at bedømme artiklen

Gennemsnitlig bedømmelse / 5. Antal stemmer

Ingen har bedømt denne artikel. Skal du være den første?