Bortskaffelse af asbest tag: Gør det selv eller ej?

Bortskaffelse af asbest tag: Gør det selv eller ej?

Før du går i gang med bortskaffelse af asbest tag, er det vigtigt at forberede dig grundigt. Start med at få en professionel vurdering af asbestens tilstand og mængde. En asbestinspektør kan identificere de områder, der kræver særlig opmærksomhed, og sikre, at du er opmærksom på alle potentielle risici. Læs mere om bortanskaffelse af eternitplader som har asbest.

Sikkerhed er altafgørende. Anvend altid passende personlig beskyttelsesudstyr. Det inkluderer en åndedrætsmaske med HEPA-filter eller en respirator, der er specielt designet til at filtrere asbestfibre. Beskyttelsesbriller er nødvendige for at undgå irritation af øjnene fra støv og små fibre. Engangsoveralls lavet af et materiale, der ikke tillader asbestfibre at trænge igennem, er også essentielle. Sørg desuden for at bære tykke engangshandsker for at undgå direkte kontakt med asbestmaterialet.

Få gratis rådgivning og 3 uforpligtende tilbud

Hvis du vil have et præcist estimat for bortskaffelse af asbest tag, kan du bruge 3byggetilbud.dk. 

Du får 3 forskellige tilbud fra 3 forskellige firmaer, som specialiserer sig i bortskaffelse af asbest tag.

Tilbuddene er gratis, uforpligtende og hurtige at få. Brug dem som prisoverslag, eller vælg det, der passer dig bedst.

3byggetilbud tilbyder dig følgende

Entreprisegaranti op til 35.000 kr.
100% Gratis og uforpligtende tilbud
Hurtigt svar og personlig vejledning
Image link
Image link

Vejledning til bortskaffelse af asbest tag

1. Forberedelse og sikkerhed

A. Vurdering og planlægning: Før du begynder på nedtagning af asbesttag, skal du få en professionel vurdering af asbestens tilstand og mængde. Dette kan gøres af en autoriseret asbestinspektør eller -analytiker, som vil identificere områder med asbest og udarbejde en sikkerhedsplan.

B. Personlig beskyttelse: Sørg for at anskaffe korrekt personlig beskyttelsesudstyr (PPE):

  • Åndedrætsmaske/Respirator: En maske med P3-filter (HEPA-filter) er nødvendig for at forhindre indånding af asbestfibre.
  • Beskyttelsesbriller: Beskytter øjnene mod støv og små fibre.
  • Engangsoveralls: Overalls i et materiale, der forhindrer asbestfibre i at trænge igennem, er nødvendige. De skal være tætsiddende omkring håndled og ankler.
  • Engangshandsker: Brug tykke, slidstærke handsker, som også skal være engangshandsker.

C. Planlægning af arbejdsområde Inddel arbejdsområdet med klare advarselsmærkater og skab en zone, hvor kun autoriserede personer må opholde sig. Området bør være isoleret fra resten af ejendommen for at forhindre spredning af asbestfibre.

2. Forholdsregler under nedtagning

A. Fugtgivning For at reducere støvudviklingen skal du let fugte asbesttagene. Brug en sprayflaske med vand og sørg for, at overfladen er let fugtig uden at blive gennemblødt, da overskydende vand kan føre til andre problemer som vandbeskadigelse.

B. Forsigtig nedtagning

  • Håndtering: Undgå at bryde pladerne. Tag dem af en ad gangen og undgå kraftige stød eller vridning.
  • Værktøjer: Brug skånsomme værktøjer og metoder til at skille pladerne fra hinanden. For eksempel kan en skruetrækker eller en skruepistol være nyttig til at løsne skruer eller beslag uden at beskadige pladerne.

C. Affaldshåndtering Asbestpladerne skal straks placeres i tætsluttende plastposer eller containere, der er godkendt til asbestaffald. Undgå at fylde poser eller containere for meget, da det kan føre til brist og spredning af asbestfibre. Mærk alle beholdere med tydelige advarselsmærkater, der angiver, at de indeholder asbest. 

Punkt 3, 4 og arbejdstilsynet

3. Transport og opbevaring

A. Sikker transport Transporter asbestaffaldet til en godkendt affaldsbehandlingsfacilitet. Brug en bil, der er egnet til transport af farligt affald, og sørg for, at alle beholdere er ordentligt sikret og mærket.

B. Overholdelse af regler Kend og overhold alle lokale og nationale regler for transport og bortskaffelse af asbest. Dette inkluderer korrekt dokumentation og kommunikation med lokale myndigheder, som kan kræve specielle tilladelser eller rapporter. 

4. Rengøring og kontrol

A. Grundig rengøring Efter nedtagning af asbesttagene skal området rengøres grundigt:

  • Støvsugning: Brug en industri-støvsuger med HEPA-filter til at fjerne asbestfibre fra alle overflader.
  • Vask: Overvej at vaske gulve og andre overflader med vand og mildt rengøringsmiddel, men undgå at bruge for meget vand.

B. Inspektion og testning Foretag en grundig inspektion af området for at sikre, at ingen asbestfibre er tilbage. Det anbefales at få en professionel inspektion efter afslutning af arbejdet. En asbest-inspektør kan udføre luftprøver og overfladetests for at sikre, at alle fibre er fjernet, og at området er sikkert. Find hele bekendtgørelsen om asbest og regler her.

Husk at anmelde arbejdet til Arbejdstilsynet.

Hvis I skal rive indvendigt byggemateriale ned med asbest, skal I anmelde arbejdet til Arbejdstilsynet, inden I går i gang. Det gælder også, hvis der på anden måde er risiko for, at I bliver udsat for asbest, fx hvis I skal arbejde med tagplader af cementskifer med asbest. Når I anmelder arbejdet, skal I bl.a. beskrive arbejdets omfang, arbejdsmetoder og hvilke sikkerhedsforanstaltninger, I har sat i værk

Bortskaffelse af asbest tag: Eksempel på hvordan du gør

bortskaffelse af asbest tag
Foto: Dinforsyning.dk. Sådan gør du dit asbestaffald klar til afhentning.

Når du skal bortskaffe asbestaffald, skal du følge specifikke retningslinjer for at sikre korrekt håndtering og sikkerhed. Nedenstående instruktioner er et eksempel fra Esbjerg Kommune og giver en klar vejledning i, hvordan du skal forberede og placere Big Baggen til asbestaffald:

  • Placering af Big Baggen: Sørg for, at mærkningen “Asbest” på Big Baggen er tydeligt synlig fra adgangsvejen.
  • Adgangsvej: Adgangsvejen skal have en minimum bredde og højde på 4 meter.
  • Belægning og belastning: Vejen skal være belagt med stabilgrus og kunne bære en belastning på op til 24 ton.
  • Afstand fra kranbil: Afstanden fra kranbilen til Big Baggen må ikke være længere end 5 meter fra en fast kørevej.
  • Løft af kranbil: Kranbilen må ikke løfte over biler, bygninger, skure eller andre strukturer.
  • Afstand til bygninger: Der skal være en minimum afstand på 2 meter til bygninger og lignende.
  • Frihøjde: Der skal være en frihøjde på mindst 8 meter over Big Baggen, uden forhindringer som træer, luftledninger og lygtepæle.
  • Adgangsvejens tilstand: Adgangsvejen skal være fri for forhindringer mellem kl. 7.00 og 17.00 på dagen for afhentning.
bortskaffelse af asbest tag
Foto: Dinforsyning.dk. Sådan gør du dit asbestaffald klar til afhentning.

Pakning af asbestaffald:

  • Big Bag: Asbestaffaldet skal pakkes i den Big Bag, der er købt gennem Esbjerg Kommune.
  • Inspektion af Big Baggen: Sørg for, at Big Baggen ikke er beskadiget med revner, huller eller defekte løftestropper. Hvis Big Baggen er beskadiget, kan du få en ny på genbrugspladsen ved at returnere den beskadigede pose.
  • Fyldning: Big Baggen må kun fyldes op, så den kan lukkes med snorene på posen. De 4 løfteøjer må ikke anvendes til at lukke posen.
  • Emballering af støvende affald: Asbestaffald, der kan støve, skal fugtes og emballeres dobbelt. Dette indebærer først at pakke affaldet i lukkede plastsække, som derefter placeres i Big Baggen.

Følg disse retningslinjer for at sikre korrekt og sikker bortskaffelse af asbestaffald. Husk at anmelde dit asbestaffald via www.bygningsaffald.dk

Sådan bestiller du afhentning af bortskaffelse af asbesttag

Som både privatperson og virksomhed kan du arrangere afhentning af asbest og eternitaffald direkte fra din adresse, hvor det transporteres direkte til deponi. Denne ordning er designet til at forbedre arbejdsmiljøet ved at eliminere behovet for opbevaring af asbestaffald på genbrugspladser og dermed reducere risikoen for spredning af asbeststøv. 

Ved at minimere antallet af håndteringer mindskes udsættelsen for asbeststøv, hvilket skaber et sikrere arbejdsmiljø for både brugere og medarbejdere på genbrugspladserne.

For at bestille afhentning skal du angive, om du repræsenterer en privat husholdning eller en virksomhed. Følg disse trin:

  1. Bestilling af big bags: Bestil Big Bags gennem din lokale kommunes selvbetjeningsportal eller appen ’Affaldsportalen’. (Find din kommunes hjemmeside for specifik information om bestillingsportalen.)
  2. Anmeldelse af bygningsaffald: Hvis du bestiller mere end én Big Bag, skal du anmelde dit bygningsaffald på www.bygningsaffald.dk.
  3. Modtagelse af værdibevis: Kommunen vil behandle din bestilling (ikke i weekender eller på helligdage), og du vil derefter modtage et værdibevis via e-mail.
  4. Afhentning af big bags: Hent de bestilte Big Bags fra en lokal genbrugsplads. Værdibeviset skal fremvises ved afhentning.
  5. Placering af big bags: Sørg for at placere Big Bagsen i en passende afstand fra bygninger og på en kørefast vej for at lette kranbilens adgang.
  6. Fyldning af big bags: Fyld Big Bagsen med asbest og/eller eternit affald, men undgå overfyldning.
  7. Lukning og afhentning: Luk Big Bagsen forsvarligt og bestil afhentning på samme måde som ved bestilling, men vælg ’afhentning’ i stedet. Transportøren vil planlægge afhentningen, så flere adresser kan besøges på én gang. Vær opmærksom på, at afhentningen kan tage op til 14 arbejdsdage.

For mere information, herunder specifikke instruktioner og bestillingsportaler, besøg din kommunes hjemmeside.

Bortskaffelse af asbest tag sådan gør du
Foto: Kolding kommune. Sådan får du hentet tagplader af fibercement med og uden asbest.

Eksempel på guide til bortskaffelse af asbesttag i Kolding kommune

Hvis du bor i Kolding Kommune og har tagplader af fibercement, der indeholder asbest eller ej, kan du få dem afhentet direkte fra din adresse. Her er nogle retningslinjer, som sikrer en effektiv og sikker afhentning:

Placering og Adgangsforhold:

    • Big Bags: Sørg for, at Big Bags er placeret korrekt og er let tilgængelige for kranbilen. Det er vigtigt at overholde kommunens retningslinjer for placering og adgang for at sikre en effektiv afhentning og for at beskytte chaufførens arbejdsmiljø.
    • Adgangsvej: Vej og område omkring Big Bags skal være i god stand, med tilstrækkelig bredde og højde til at rumme kranbilen.

Håndtering af Asbestaffald:

    • Hvis du har mindre end 50 kilo asbestaffald (cirka 2-3 tagplader), skal dette affald afleveres på en lokal genbrugsplads.
    • For større mængder skal affaldet være korrekt pakket i dobbelt plastemballage (dobbeltemballeret). Uden korrekt emballering eller hvis affaldet overstiger grænsen, kan genbrugsvejlederne afvise afhentning.

Nye regler for asbestarbejde 

  • Fra 1. januar 2025 er det kun virksomheder med autorisation, der må nedrive materialer med asbest.
  • De nye regler er forskellige fra i dag, hvor privatpersoner lovligt kan udføre udendørs asbestarbejde, fx skifte tag på egen bolig. Fra 1. januar vil det kun være tilladt at få udført asbestarbejde – både indendørs og udendørs – af en autoriseret virksomhed. Du kan læse mere om regler til asbest tag til private her.
  • Det er dog Arbejdstilsynets klare anbefaling, at private altid får hjælp fra professionelle firmaer til at fjerne asbest, da det kræver specialiseret viden at gøre det på en forsvarlig og sikker måde.
  • De nye regler fremgår af paragraf 7 i en ny bekendtgørelse om asbest i arbejdsmiljøet. Resten af bekendtgørelsen gælder fra 1. juli 2024.

Bortskaffelse af asbest tag: Tilbud og priser

Når du skal bortskaffe et asbesttag, er der nogle væsentlige aspekter at overveje, både for at sikre korrekt håndtering og for at finde det mest økonomiske tilbud. Her er en oversigt over, hvad du skal tage højde for:

Vurdering af asbestaffald

Før du anmoder om et tilbud, skal du have en klar forståelse af, hvad der skal bortskaffes:

  • Mængde og type: Vurder hvor meget asbesttag (i kvadratmeter) der skal fjernes. Tagplader kan være af fibercement, som kan indeholde asbest.
  • Emballering: Asbestaffald skal være korrekt emballeret i godkendte Big Bags, og affaldet skal være dobbelt emballeret, hvis det kan støve.

Få tilbud fra professionelle

For at få de mest præcise priser og tilbud:

  • Kontakt fagfolk: Få tilbud fra specialiserede virksomheder, der tilbyder bortskaffelse af asbestaffald. Dette kan inkludere lokale affaldsservicevirksomheder eller asbestfjernelsesfirmaer. Læs mere om udskiftning af asbest tag og tilbud.
  • Beskriv din situation: Når du anmoder om tilbud, skal du give detaljer om mængden af asbest, tilgængelighed på din ejendom, og om der er nogen særlige forhold, som kan påvirke prisen (f.eks. vanskelig adgang).

Planlægning af afhentning

Efter at have accepteret et tilbud:

  • Aftal tidspunkt: Koordiner med den valgte virksomhed for at fastsætte en afhentningsdato.
  • Forberedelse: Sørg for at Big Bags er korrekt placeret og adgangen til området er klar til afhentning.

Reguleringer og bestemmelser

Vær opmærksom på, at der kan være specifikke regler og reguleringer i din kommune for bortskaffelse af asbestaffald. Besøg din kommunes hjemmeside eller kontakt dem direkte for at få præcise oplysninger om krav og regler.

Klik på en stjerne for at bedømme artiklen

Gennemsnitlig bedømmelse / 5. Antal stemmer

Ingen har bedømt denne artikel. Skal du være den første?