Tips til hvordan sparer man på el i huset

Tips til hvordan sparer man på el i huset

I takt med at elpriserne stiger, er det blevet vigtigere end nogensinde at være opmærksom på dit elforbrug. Heldigvis er der mange enkle måder til hvordan sparer man på el i huset, og hvordan du kan skære ned på din elregning og samtidig gøre en indsats for at reducere CO2-udledningen. Ved at følge nogle grundlæggende tommelfingerregler kan du både spare penge og bidrage til en grønnere fremtid. 

Vi har samlet en række nyttige tips, der kan hjælpe dig med at optimere dit elforbrug i hjemmet. Med små, men effektive ændringer kan du opnå store besparelser og sikre, at du får mest muligt ud af din investering i energi. Læs også hvordan du kan spare på varme i dit hus med en varmepumpe.

Hvordan sparer man på el? Følg disse simple råd

Du kan skære ned på din strømregning uden ekstra omkostninger ved at følge disse enkle tips:

  • Sluk for apparater på standby: En betydelig del af elforbruget i mange hjem stammer fra apparater, der står på standby. Sluk for dem, når de ikke er i brug, for at undgå denne unødvendige strømforbrug.

  • Fyld vaskemaskine og opvaskemaskine helt op: Udfør kun vask, når maskinerne er fuldt belægnings, og vask tøj ved lavere temperaturer, helst 15-30 grader, for at reducere energiforbruget.

  • Undgå tørretumbler: Hvis det er muligt, tør dit tøj udendørs eller brug en tørresnor i stedet for tørretumbleren.

  • Afrim fryseren regelmæssigt: En fryser med frost på 2 mm kan bruge op til 20 procent mere energi. Hold fryseren fri for is for at sikre effektiv drift.

  • Sluk håndklædetørreren: Hvis du har en elektrisk håndklædetørrer, så sluk den, når den ikke er i brug.

  • Undgå elektriske terrassevarmere: I stedet for at bruge elektriske terrassevarmere, kan du holde dig varm med et tæppe.

  • Brug låg og mindre vand under madlavning: Læg låg på gryden, når du laver mad, og brug mindre vand, især til kogning af kartofler og æg. Dette kan reducere elforbruget med op til 30 procent. Brug gryder og pander, der passer til størrelsen på dit komfur for bedre varmeudnyttelse.

  • Optimer ovnens brug: Hvis du forvarmer ovnen, overvej at tilberede flere retter på én gang for at udnytte den varme, der allerede er genereret.

  • Sluk lyset, når det ikke er nødvendigt: Husk at slukke lyset, når du ikke er i rummet, og skift til LED-pærer, som bruger mindre energi.

  • Udnyt naturligt lys: Placer arbejds- og læsepladser tættere på vinduer for at maksimere dagslyset og reducere behovet for kunstig belysning.

Ved at implementere disse enkle ændringer kan du typisk reducere dit elforbrug til belysning med 15-20 procent, uden at gå på kompromis med komforten.

Elafgift i 2024 og priser hvis du har el bil

Elafgiften er steget fra 69,7 øre/kWh til 76,1 øre/kWh pr. 1. januar 2024. Denne stigning skyldes ikke ændringer i lovgivningen, men derimod den høje inflation det seneste år. Elafgiften justeres årligt baseret på ændringer i nettoprisindekset, hvilket betyder, at satsen for 2024 er forhøjet til 76,1 øre/kWh fra tidligere 71,0 øre/kWh. Du kan finde de specifikke satser her.

Hvis du bor i et parcelhus og oplader en elbil hjemme, kan dit årlige elforbrug være omkring 8.000 kWh. For 2024 vil du derfor skulle betale 7.610 kroner i elafgift inkl. moms. Hvis elafgiften var forblevet på 2023-niveau (69,7 øre/kWh ekskl. moms), ville din elafgift være 6.970 kroner inkl. moms. Dette medfører en ekstra omkostning på 640 kroner. Læs mere her.

Nedenfor finder du en tabel, der viser hvordan denne stigning vil påvirke din elregning. Hvis dit hus forbruger meget elektricitet, for eksempel på grund af elektrisk opvarmning, kan du forvente en ekstra udgift på næsten 1.000 kroner i 2024.

Elafgiftstigning

Elafgiftstigning for 2024

Elforbrug 2023 sats 2024 sats Forskel
2.000 kWh 1.743 kr 1.903 kr 160 kr
4.000 kWh 3.485 kr 3.805 kr 320 kr
4.500 kWh 3.920 kr 4.280 kr 360 kr
6.000 kWh 5.228 kr 5.708 kr 480 kr
8.000 kWh 6.970 kr 7.610 kr 640 kr
10.000 kWh 8.713 kr 9.512 kr 800 kr
12.000 kWh 10.455 kr 11.415 kr 960 kr
Hvordan sparer man på el

12 Enkle måder at sænke din elregning på

  1. Vælg energieffektive apparater: Når du køber nye apparater og hvidevarer, så vælg dem med energimærkning og høj effektivitet.

  2. Brug bærbare enheder: Bærbare computere og tablets forbruger mindre strøm sammenlignet med stationære computere.

  3. Opgrader til moderne cirkulationspumpe: En ny og energieffektiv cirkulationspumpe kan reducere dit strømforbrug betydeligt.

  4. Fyld vaskemaskinen helt op: Sørg for, at vaskemaskinen kører med fuld last for at udnytte energien bedst muligt.

  5. Vask ved lavere temperaturer: Vask tøj ved 15-30 °C for at minimere energiforbruget.

  6. Indstil køleskabet korrekt: Hold temperaturen i køleskabet på 5 °C for at opretholde effektivitet uden overforbrug af energi.

  7. Indstil fryseren korrekt: Sørg for, at fryseren er indstillet til -18 °C for optimal ydeevne.

  8. Brug tørresnor i stedet for tørretumbler: Tør dit tøj på en tørresnor for at spare den energi, tørretumbleren bruger.

  9. Sluk for elektronisk udstyr: Sluk for apparater helt eller brug en strømspareskinne for at undgå unødvendigt strømforbrug.

  10. Udnyt lav el-pris: Brug energikrævende apparater, når elpriserne er lavest, for at spare penge.

  11. Overvej LED-belysning: Skift til LED-pærer, som bruger betydeligt mindre strøm end traditionelle glødepærer.

  12. Tjek og forbedr isoleringen: Sørg for, at dit hjem er godt isoleret for at reducere behovet for opvarmning og køling.

Hvordan sparer man på el
Pris eksempel på el fra 2024 i august

Hvordan sparer man på el - brug strøm, når den er billigst

Det er ikke altid nødvendigt at reducere dit elforbrug for at opnå besparelser. En effektiv metode til at spare penge er at anvende elektricitet, når prisen er lavest, hvis du kan tilpasse dit forbrug.

Hvis du har en variabel elpris, der ændrer sig time for time, kan priserne variere betydeligt. Derfor kan du for eksempel planlægge at starte din opvaskemaskine eller oplade dine elektroniske apparater, når strømmen er billig. Mange elselskaber tilbyder apps, der viser de aktuelle elpriser, så du nemt kan vælge de billigste tidspunkter.

Selv med en fast elpris kan du opnå besparelser ved at forbruge strøm på specifikke tidspunkter. Alle betaler en nettarif for transporten af elektricitet til hjemmet. Har du problemer med din el? Find en elektriker her.

Fra 1. januar 2023 har flere netselskaber indført en ny prismodel, hvor det bliver væsentligt dyrere at bruge strøm mellem kl. 17 og 21 i vintermånederne, fordi transportafgiften er højere i dette tidsrum. Om sommeren er det også dyrere i det samme tidsrum, men her er transportafgiften kun halvdelen af vinterens sats.

Hvordan sparer man på el - hvor meget strøm er normalt at bruge?

Hvordan sparer man på el
Kilde: Dansk Energi pba Forsyningstilsynest prisstatistik, Syspower, SEAS-NVE

Enlig Person: Enlige personer har typisk et lavere elforbrug sammenlignet med større husstande. Deres forbrug afhænger ofte af:

  • Elektroniske apparater: En person bruger typisk en bærbar computer, en TV og måske nogle små husholdningsapparater.
  • Opvarmning: Ofte opvarmes boligen med elektriske radiatorer eller mindre varmeapparater.
  • Husholdningsapparater: En enkelt vaskemaskine og en lille fryser eller køleskab er normalt.

Enliges årlige elforbrug ligger typisk omkring 2.000 til 3.000 kWh, afhængigt af boligens størrelse og de elektriske apparaters effektivitet.

Familie med to voksne og to børn: Husholdninger med to voksne og to børn har et højere elforbrug af følgende årsager:

  • Flere apparater: Flere computere, TV’er, spillekonsoller og andre elektroniske apparater er i brug.
  • Opvarmning og køling: Familier har ofte en centralvarme, som kan være elektrisk, samt større opvarmningsbehov.
  • Husholdningsapparater: Vaskemaskine, tørretumbler, opvaskemaskine og en større fryser eller køleskab er i brug.

En sådan husstand bruger typisk mellem 4.000 og 6.000 kWh om året, afhængigt af boligens størrelse og hvor energieffektive apparaterne er.

Familie med to voksne og to ældre børn: Når børnene bliver ældre, kan elforbruget stige yderligere:

  • Højere elektrisk forbrug: Ældre børn bruger ofte mere strøm til studier og underholdning, såsom gaming og streaming.
  • Opvarmning og køling: Flere personer kræver mere energi til opvarmning og køling.
  • Husholdningsapparater: Familien bruger stadig en opvaskemaskine, vaskemaskine og tørretumbler, men med større mængder tøj og opvask.
Strømpyramiden
Foto: Strømpyramiden fra Sparenergi.dk - hvordan sparer man på el

Optimer dit elforbrug med strømpyramiden

For at finde ud af, hvor du kan spare mest på strømmen i dit hjem, kan du benytte dig af konceptet med strømpyramiden. Denne metode hjælper dig med at identificere de apparater, der bruger mest elektricitet, så du kan målrette dine besparelser.

Hvad viser strømpyramiden?

I strømpyramiden er de apparater, der bruger mest strøm, placeret nederst. Her er der derfor størst potentiale for at reducere dit forbrug ved at ændre dine vaner.

Øverst i pyramiden finder du apparater, der bruger mindre strøm, og det kræver mere omfattende ændringer for at påvirke din elregning betydeligt.

Et godt eksempel er at vælge en enhed med lavere energiforbrug: Brug mobilen i stedet for en computer til visse opgaver.

Er strømpyramiden relevant for dig?

Strømpyramiden giver et gennemsnitligt billede, og din situation kan variere. Måske tørrer du dit tøj udendørs, eller du har ikke en opvaskemaskine.

Selvom det er et gennemsnit, kan strømpyramiden stadig hjælpe dig med at identificere de områder, hvor du kan opnå de største besparelser.

Skift dine gamle apparater ud
 
Når du overvejer at købe nye apparater, er det en god idé at tjekke deres energimærkning. Apparaterne vurderes på en skala fra A++ til G, hvor A++ indikerer det laveste energiforbrug.
 

For computere og skærme kan du se efter mærkater som “Energy Star,” som er designet til at reducere strømforbruget betydeligt. Desuden kan du opnå yderligere besparelser ved at vælge en bærbar computer fremfor en stationær, da bærbare computere generelt bruger omkring halvdelen af strømmen.

Overvej også at evaluere dit nuværende køleskab. Hvis du har et køleskab med energimærket B og opgraderer til en model med A++, kan du forvente at spare mellem 200 og 300 kr. årligt på din elregning.

Hvordan man sparer på el og strøm

Her er tre nyttige råd fra MyLearn Økonomi til, hvordan du kan skære ned på dine omkostninger til elektricitet og energi. Han vil guide dig i, hvordan du beregner omkostningerne for strøm, finde ud af, hvornår strømmen er billigst, og hvordan du kan vælge det mest økonomiske elselskab. Ved at følge disse tips kan du nemt spare penge i din daglige husholdning.

1. Forstå strømpriserne: hvordan sparer man på el

Strømpriserne måles i kilowatt-timer (kWh) og påvirker det beløb, du betaler årligt for elektricitet. Typisk betaler enkeltpersoner og små husstande mellem 3.000 og 9.000 kroner om året. I 2022 steg priserne dog markant, og nu ligger de mellem 9.000 og 24.000 kroner årligt. Ved at bruge strøm på tidspunkter, hvor priserne er lavere, kan du opnå betydelige besparelser.

2. Spar på strømmen i hverdagen: hvordan sparer man på el

Der er mange måder at reducere dit elforbrug på, og nogle apparater bruger særligt meget strøm. Her er 10 konkrete tips til, hvordan du kan reducere din elregning med tusindvis af kroner. Det handler om at identificere og minimere brugen af strømslugende apparater i dit hjem.

3. Vælg det rette elselskab: hvordan sparer man på el

Hvis du har en kostbar el-aftale, kan det være en god idé at overveje at skifte til en anden udbyder. Jeg viser, hvordan du finder den billigste strømleverandør i dit område. Skiftet til en ny leverandør sker automatisk, så du vil ikke opleve afbrydelser i din strømforsyning, selv hvis du regelmæssigt ændrer din aftale.

Ved at følge disse råd kan du forvente at spare mange penge på din elregning hvert år.

Klik på en stjerne for at bedømme artiklen

Gennemsnitlig bedømmelse / 5. Antal stemmer

Ingen har bedømt denne artikel. Skal du være den første?