Renovering af faldstamme: Alt du skal vide [Guide 2024]

Renovering af faldstamme: Alt du skal vide [Guide 2024]

Det kan du læse om

Guide til renovering af faldstamme: Priser og alt hvad du skal vide

Renovering af en faldstamme er en vigtig proces for at sikre, at dit afløbssystem fungerer effektivt og for at undgå potentielle problemer som lækager eller blokeringer. 

Renovering af faldstammer er blevet en vigtig opgave for mange boligforeninger, der står overfor slidte systemer. Flere alternative renoveringsmetoder er kommet på markedet som et supplement til traditionelle udskiftninger.

Når boligforeninger vælger mellem disse metoder, er det essentielt at sikre, at de alternative løsninger lever op til kvalitetskravene. Der findes endnu ikke standarder eller retningslinjer for renoveringsmetoder, hvilket gør det svært at garantere kvaliteten. Derfor bør producenter af renoveringssystemer gennemføre relevante tests for at bevise, at deres produkter er pålidelige. Her er en guide til, hvad du skal overveje ved renovering af faldstamme.

 Video: Sådan fungerer det

Derfor anbefaler vi 3byggetilbyd.dk 
 

 Med 3byggetilbud.dks enterprisegaranti er du sikret for op til 35.000 kr. i tilfælde af håndværksmæssige fejl når dit loft skal efterisoleres.

Entreprise garanti
Nemt – Hurtigt – 3byggetilbud
Over 650.000 formidlede opgaver
Dygtige håndværkere i hele landet
renovering af faldstamme eksempler
Foto: Rørcentret, Teknologisk Institut

Renovering af faldstamme og forskellige typer

Faldstammer er lodrette rør, der opsamler spildevand fra de forskellige etager i en bygning samt eventuelt regnvand fra taget og leder det ned til det underjordiske afløbssystem.

Der findes to hovedtyper af faldstammer: udluftede og ikke-udluftede. Faldstammer kan være specifikt til køkkenvaske eller til toiletter og badeværelser. I moderne byggeri kan både køkken, badeværelse og toilet være tilsluttet én fælles faldstamme. Derudover kan der være faldstammer kun for regnvand, som ofte har få tilslutninger eller kan inkludere altanafløb på hver etage.

De fleste faldstammer er lodrette indtil de når fodbøjningen under jorden, hvor de tilsluttes det nedgravede afløbssystem. Nogle faldstammer har dog også horisontale dele, der går gennem etageadskillelser.

Faldstammer kan fornyes på flere måder:

  • Total udskiftning: Hele faldstammen og dens tilhørende sideledninger fjernes og udskiftes med en ny installation (traditionel metode).
  • Delvis udskiftning: Kun de lodrette dele af faldstammen mellem etagerne udskiftes, mens sideledningerne i etageadskillelserne renoveres. Denne metode bruges ofte ved fritstående faldstammer.
  • Udskiftning med mindre dimension: Den gamle faldstamme erstattes med et rør af mindre dimension, og sideledningerne tilpasses med ny ledningsføring.
  • Renovering med belægning: Faldstammen og sideledningerne får en ny indvendig belægning for at forny systemet.
renovering af faldstamme eksempler
Foto:Foto: Rørcentret, Teknologisk Institut

Renovering af faldstamme og muligheder

Total udskiftning af faldstammer

En total udskiftning af faldstammer indebærer, at alle eksisterende faldstammer og tilknyttede ledninger fjernes ved at bryde vægge og gulve op. De gamle komponenter bliver udskiftet med nye, og efterfølgende retableres vægge, gulve og eventuelt andre overflader gennem tømrer-, murer- og malerarbejde.

Delvis udskiftning

Ved delvis udskiftning udskiftes kun de lodrette ledninger, mens de horisontale ledninger i etagerne enten renoveres, udskiftes eller bevares. Denne metode er ofte anvendelig, når de lodrette rør er let tilgængelige.

Udskiftning til mindre dimension

En mulighed for opgradering er at udskifte de gamle faldstammer med et system af rustfri stålrør i dimensionen Ø82 mm. I denne metode fjernes de lodrette rør mellem etagerne, mens det eksisterende rør benyttes som en gennemføring i hver etage. Sideledningerne opdateres ved at installere ny rørføring under loftet.

Renoveringsmetoder af faldstammer

Der findes forskellige metoder til renovering af faldstammesystemer, hver med sine egne teknikker og materialer. De adskiller sig i installation og materiale, hvilket gør direkte sammenligning vanskelig. En populær metode er strømpeforing, hvor et harpiksimprægneret tekstil indføres i faldstammen og hærder til et selvbærende rør ved opvarmning eller lys. Dette system giver et nyt rør, der er uafhængigt af den eksisterende struktur.

renovering af faldstamme
Foto: Rørcentret, Teknologisk Institut, Installation af en strømpeforing

Renovering af faldstammer: Stram Foring

Stram foring anvender et plastrør, som produceres ved ekstrudering. Under fremstillingsprocessen foldes røret, hvilket reducerer dets tværsnit. Det reducerede rør opvarmes og indsættes i faldstammen. Efter yderligere opvarmning med damp, udvider røret sig og tilpasser sig tæt til faldstammen, og danner et selvbærende rør, der ikke er afhængigt af den eksisterende faldstamme.

renovering af faldstamme
Foto: Rørcentret. Teknologisk Institut, Installation af stram foring

Renovering af faldstammer: Coating med Tykkelse ≥ 1 mm

Denne metode bruger en hærdeplast, der påføres indvendigt i faldstammen gennem flere sprøjtelag. Dette skaber en ny overflade, der hæfter på den oprindelige overflade, og forbedrer faldstammens holdbarhed og tæthed.

Coating med Tykkelse < 1 mm

Her anvendes også hærdeplast, men den sprøjtes på indvendigt i faldstammen i 1 til 2 lag. Resultatet er en tynd gummihud, som klæber til den eksisterende overflade. Denne metode giver en effektiv, men tynd belægning.

Bemærk: På nuværende tidspunkt findes der ikke systemer på det danske marked med en coating-tykkelse mellem 1 og 3 mm.

renovering af faldstamme
Foto: Foto: Rørcentret, Teknologisk Institut, Børste til fordeling af coating
renovering af faldstamme
Foto: Foto: Rørcentret, Teknologisk Institut, Toiletafløb behandlet med coating under 1mm

Lovgivning og renovering af faldstammer

Renovering af faldstammer er reguleret af byggeloven og skal overholde kravene i Bygningsreglementet (BR15). Disse regler sikrer, at faldstammer fungerer korrekt og er sikre at anvende. Her er de vigtigste aspekter at overveje:

Bygningsreglementet (BR15)

Bygningsreglementet opstiller krav til faldstammers funktion og installation. Specifikt skal installationer:

  • Sikkerhed og funktion: Sikre tryghed i forhold til brand, sikkerhed og sundhed.
  • Holdbarhed: Udføres af materialer, der er holdbare over for de påvirkninger, de udsættes for.
  • Tæthed: Være så tætte som muligt for at undgå utilsigtet ind- eller udsivning.
  • Rensning: Være udformet, så de kan renses effektivt og vedligeholdes let.

For fabriksfremstillede produkter gælder det, at de enten skal være CE-mærkede eller have gennemgået relevante test.

Byggetilladelse og anmeldelse

Når der arbejdes med faldstammer, er det vigtigt at kende reglerne for byggetilladelse:

  • Parcelhuse og rækkehuse: Ofte kan renovering udføres uden tilladelse, men det skal overholdes, at kravene i BR15 følges.
  • Etageejendomme og industri: Tilladelse eller anmeldelse er nødvendigt. Kommunens hjemmeside giver specifikke oplysninger om kravene.
Dispensation

Hvis arbejdet ikke følger standardkravene, kan der søges om dispensation fra kommunalbestyrelsen. Dette gælder både for nybyggeri og renovering.

Krav til renoverede faldstammer

Renoverede faldstammer skal opfylde de samme krav som nye anlæg, især hvis de forventes at have en levetid på 10-50 år. Dette inkluderer krav til kemisk og mekanisk resistens samt kapacitet, som skal dokumenteres.

Autorisation

Alle arbejde med afløbsinstallationer skal udføres af autoriserede fagfolk:

For mere information om specifikke krav og regler, kan du se Bygningsreglementet BR15 og Bekendtgørelse om Markedsføring af Byggevarer.

Udskiftning og renovering af faldstammer

renovering af faldstamme
Foto: Foto: Rørcentret, Teknologisk Institut, Rensning kan foretages med kæder eller med højtryksspuling
Rensning og Inspektion

Rensning af de eksisterende ledninger er ikke nødvendigt ved udskiftning. Inspektion med TV-kamera af ledningerne før udskiftning er heller ikke nødvendig, men det er vigtigt at dokumentere den præcise ledningsføring ved både visuel inspektion og gennemgang af tegninger.

Installation

Ved en total udskiftning fjernes alle lodrette og vandrette ledninger gennem ophugning af loft, vægge og gulv. De gamle rør udskiftes med nye, og tilslutningerne udføres med traditionelle grenrør. Materialerne, der anvendes, kan være støbejern, rustfri stål eller plast.

Fordele og Ulemper

Fordele ved en total udskiftning inkluderer:

  • Et helt nyt ledningssystem.
  • Mulighed for at øge systemkapaciteten med større dimensioner.
  • Produkterne er ofte testet og garanteret en levetid på 50-100 år.

Ulemperne omfatter:

  • Større gener for beboerne på grund af lange installationsperioder og omfattende opbrud af gulve og vægge.
Delvis udskiftning

En delvis udskiftning involverer udskiftning af de stående ledninger, mens de liggende ledninger renoveres med metoder som strømpeforing eller coating. Tilslutninger til de nye stående ledninger kan laves med præfabrikerede grenrør eller overgangsprofiler. Materialerne inkluderer støbejern, rustfri stål eller plast. Strømpeforing eller coating anvendes til de liggende ledninger, afhængig af behov.

Fordele og Ulemper

Fordele ved delvis udskiftning:

  • Beholder den eksisterende faldstamme, som kan reducere omkostningerne.
  • Mulighed for at forøge kapaciteten af de stående ledninger.

Ulemper:

  • Gener for beboerne grundet opbrud af etageadskillelser.
renovering af faldstamme
Foto: Foto: Rørcentret, Teknologisk Institut, Sådan ser en perfekt renset faldstamme ud
Udskiftning til mindre dimension

Ved udskiftning til mindre dimensioner fjernes de eksisterende faldstammer og erstattes med mindre rør, som ofte er rustfrie stålrør med en diameter på 82 mm. De gamle rør bruges som etagegennemføringer, og de liggende ledninger udskiftes ved at installere nye rør under loftet i de underliggende lejligheder.

Fordele og Ulemper

Fordele ved mindre dimensioner:

  • Mulighed for mindre indgreb i bygningens struktur.
  • Ofte mindre opbrud af gulve og vægge.

Ulemper:

  • Begrænsninger i systemkapacitet og tilslutningsmuligheder.
Kombination af systemer

Hvis forskellige systemer kombineres, f.eks. udskiftning af stående ledninger og renovering af vandrette, skal dokumentation for sammenhængen mellem systemerne fremlægges.

Efterarbejde

Efter installationen kan det være nødvendigt at udføre en TV-inspektion af det nye system for at sikre korrekt montering. En visuel gennemgang af alle synlige overflader bør også udføres.

For yderligere information om procedurer og krav, kan du se de relevante byggevejledninger og standarder.

renovering af faldstamme
Foto: Foto: Rørcentret, Teknologisk Institut

Hvad koster renovering af faldstammer?

Udskiftning af faldstammer i en bygning er en omfattende proces, der kan være nødvendig for at sikre effektivt afløbssystem og undgå fremtidige problemer. Omkostningerne varierer afhængigt af projektets omfang og kompleksitet. 

Her får du en oversigt over de typiske priser for de forskellige typer af udskiftning, samt hvad du skal være opmærksom på i forhold til yderligere udgifter som byggetilladelser og efterarbejde. At forstå disse omkostninger kan hjælpe dig med at planlægge og budgettere for projektet, så du kan sikre et vellykket resultat uden uventede overraskelser.

Total udskiftning
  • Pris: 50.000 – 200.000 kr.
  • Inkluderer: Ophugning af vægge/gulve, installation af nye rør.
Delvis udskiftning
  • Pris: 20.000 – 80.000 kr.
  • Inkluderer: Udskiftning af stående ledninger, renovering af liggende ledninger.
Udskiftning til mindre dimension
  • Pris: 30.000 – 120.000 kr.
  • Inkluderer: Erstatning af faldstammer med mindre rør, mulig opgradering af systemkapacitet.
Yderligere omkostninger:
  • Byggetilladelser: Kan medføre ekstra udgifter.
  • Efterarbejde: Omkostninger til inspektion eller reparation.

Tips:

  • Få tilbud fra flere firmaer.
  • Vær opmærksom på, at kvalitet kan påvirke vedligeholdelsesomkostninger.

For præcise priser, kontakt lokale VVS-installatører eller byggefirmaer.

Hvornår skal man skifte ud og få renovering af faldstamme?

Udskiftning eller renovering af faldstammer er en vigtig del af vedligeholdelsen af bygningens afløbssystem. Her er nogle tegn og omstændigheder, hvor det er nødvendigt at overveje en udskiftning eller renovering:

Alder på systemet
  • Udskiftning: Faldstammer, der er over 40-50 år gamle, kan være udtjente og bør overvejes til udskiftning, især hvis de er lavet af materialer som støbejern, der er tilbøjelige til korrosion.
  • Renovering: Systemer yngre end 40 år, men med begyndende skader eller slid, kan ofte renoveres i stedet for at blive fuldstændig udskiftet.
Hyppige lækager og problemer
  • Udskiftning: Gentagne lækager, rustne eller sprøjte rør, og vedvarende problemer med tilstopninger kan indikere, at hele systemet skal udskiftes.
  • Renovering: Hvis lækager eller problemer er begrænsede til visse sektioner, kan renovering af de berørte områder være tilstrækkeligt.
Ændringer i brug
  • Udskiftning: Hvis bygningen har gennemgået store ændringer som tilføjelse af nye enheder, eller hvis der er en stigning i antallet af anvendelser, kan en udskiftning være nødvendig for at sikre tilstrækkelig kapacitet.
  • Renovering: Hvis de eksisterende rør ikke er blevet påvirket af ændringer, kan renovering være en god løsning for at opdatere systemet.
Inspektioner og tilstandsvurdering
  • Udskiftning: Hvis en inspektion viser omfattende skader, korrosion eller fejl, er det ofte mere økonomisk at udskifte hele systemet.
  • Renovering: For mindre skader, som kan udbedres gennem coating eller foring, kan renovering være tilstrækkelig.
Krav til bygningsreglementet
  • Udskiftning/Renovering: Hvis det eksisterende system ikke opfylder de nyeste krav i Bygningsreglementet, kan det være nødvendigt at udskifte eller renovere det for at overholde lovgivningen.

Konkusion på renovering af faldstamme

At udskifte en faldstamme er en betydelig investering sammenlignet med renovering. Derfor er det vigtigt at kunne skelne mellem, hvornår en udskiftning er nødvendig, og hvornår en renovering er tilstrækkelig.

Tegn på nødvendigheden af udskiftning:
  • Dårlige adgangsforhold: Svært tilgængelige rør kan gøre udskiftningen uundgåelig.
  • Vedligeholdelsesproblemer: Vanskeligheder med rengøring og vedligeholdelse, der fører til utætheder og gennemtæring.
  • Svækket tilstand: Rørene er i en sådan dårlig stand, at reparation ikke længere er effektiv.
Tegn på, at renovering er tilstrækkelig:
  • Mindre defekter: Små skader og utætheder kan ofte udbedres gennem renovering.
  • God stand: Hvis faldstammen er i relativt god stand og stadig kan rengøres effektivt uden yderligere skader.
  • Tilgængelighed: Det skal være muligt at arbejde med værktøj og specialudstyr under renoveringen.

Se hvordan renovering af faldstamme fungere

Faldstammesystemer i støbejern fra 1970’erne og tidligere i danske etageejendomme står over for nødvendigheden af enten udskiftning eller renovering. Støbejern har en typisk levetid på omkring 50 år, hvilket betyder, at mange af disse systemer nu er ved at være udtjente. Dette kan ofte føre til problemer såsom tilstopninger, lugtgener og utætheder, der kan medføre betydelige omkostninger.

Hvis man undlader at håndtere defekte faldstammer, kan det føre til alvorlige problemer som lugtgener i lejlighederne og vandlækager, som kan forårsage rust og skimmelsvamp. I værste fald kan det resultere i, at beboerne må flytte ud i længere tid, mens der udføres omfattende renovering.

Traditionel udskiftning af faldstammer kræver ofte omfattende nedrivning af vægge, lofter og gulve, hvilket gør lejlighederne ubeboelige i en længere periode. En alternativ metode, som Aarsleff Strømpeforing, tilbyder en mere skånsom løsning. Denne metode er hurtigere og mindre indgribende, da den typisk afsluttes på 1-3 dage uden behov for udflytning. Den resulterer i et nyt, tæt og selvbærende afløbssystem, der har en forventet levetid på op til 100 år.

Nødvendigt og en god investering

For ejendomsadministratorer og bygningsejere er faldstammerenovering en vigtig investering, der bidrager til at sikre ejendommens vedligeholdelse og funktionalitet. Denne proces er ikke blot en teknisk opgave; den spiller en central rolle i at opretholde bygningens sundhed, værdi og bæredygtighed.

Faldstammerenovering handler ikke kun om at reparere en skjult del af bygningens infrastruktur. Den er også en beskyttelse af beboernes sundhed og ejendommens økonomiske værdi. Ved at gennemføre en grundig inspektion og renovering kan man forebygge alvorlige problemer som lækager, tilbageslag og oversvømmelser.

En effektivt renoveret faldstamme sikrer korrekt transport af spildevand og affald, hvilket forbedrer komforten og bekvemmeligheden for beboerne. Desuden forlænger en sådan renovering bygningens levetid og øger dens markedsværdi, hvilket gør det til en langsigtet økonomisk investering.

Uddannelse af faldstammerenoveringsteknikere

Renovering af faldstammer kræver omfattende viden og erfaring. For at udføre denne type arbejde kræves autorisation: VVS-autorisation er nødvendig for de fleste renoveringsopgaver, og hvis arbejdet involverer områder under gulvet og mod jord, kræves en kloakmesterautorisation.

Selvom renoveringsmetoder ikke er en del af den officielle VVS- eller kloakmesteruddannelse, tilbyder mange producenter af renoveringsudstyr introduktionskurser. Disse kurser varer typisk 5-7 dage og omfatter en grundlæggende træning i udstyrets brug samt praktiske øvelser på prøvebaner.

Efter introduktionskurset fortsætter oplæringen af renoveringsoperatører typisk i de pågældende virksomheder, hvor erfarne installatører vejleder de nye medarbejdere. Denne læring sker gennem praktisk erfaring og vidensdeling fra erfarne kolleger.

Det er vigtigt, at alle ansatte i faldstammerenovering har grundlæggende viden om sikkerhed, arbejdsmiljø, arbejdsmetoder, udstyr og materialer. Medarbejderne skal være i stand til at anvende de korrekte installationsmetoder for at sikre, at det færdige produkt lever op til de nødvendige standarder.

Det anbefales, at alle nye medarbejdere gennemgår en praktikperiode, der varer mindst 3 måneder. Praktikperioden bør afsluttes med en intern prøve for at bekræfte, at medarbejderen har de nødvendige færdigheder. Denne praktikperiode bør omfatte uddannelse i følgende områder:

  • Brug af udstyr og installationsmetoder
  • Materialer og deres anvendelse
  • Sikkerhed og arbejdsmiljø
  • Grundlæggende viden om afløbsinstallationer

Klik på en stjerne for at bedømme artiklen

Gennemsnitlig bedømmelse / 5. Antal stemmer

Ingen har bedømt denne artikel. Skal du være den første?